Organisera eller rekrytera? En rapport om facklig förnyelse.

Idag släpper Tankeverksamheten en rapport som Erik, Jack och jag har skrivit. Den imagehandlar om fackens arbete för att blir fler medlemmar och om facklig förnyelse.

I Arbetet kunde vi för några veckor sedan läsa att LO fortsätter att minska. Sådana rapporter har vi vant oss vid de senaste åren, framförallt sedan chockhöjningen av avgiften till a-kassan 2007. Nu har regeringen meddelat att de kommer återställa den reformen och många fack hoppas att det kommer vända trenden med sjunkande medlemsantal.

Men kan vi vara säkra på att en lägre a-kasseavgift är räddningen? Antagligen kommer det krävas mycket hårt arbete från facken för att vända trenden. Det är just de insatserna – det som facken kan göra på egen hand för att bli fler medlemmar – som vi undersöker i vår rapport.

Vår bild är att förbunden valt rätt olika strategier, till viss del beroende på att villkoren skiljer sig från bransch till bransch. Några förbund har de senaste åren utvecklat nya arbetsmetoder som visat sig väldigt framgångsrika. Vad har de gjort, vad har de inte gjort och vad kan det innebära för facken framöver? Det är några av frågorna som vi tittat närmare på.

I rapporten har vi intervjuat företrädare för fem fackförbund (Handels, HRF, IF Metall, Kommunal och Transport). Vi har även vänt oss till forskningen på området och satt berättelserna från de svenska facken i ett jämförande europeiskt perspektiv. Sammantaget anar vi att facken står inför ett vägval – att organisera eller rekrytera?

Rapporten finns att ladda ner gratis på här på Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Framtid. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s