Det fackliga biblioteket: Arbetsmiljö

Under den här rubriken skriver jag om böcker som jag tycker ska finnas på en fackexpedition på en arbetsplats. Tidigare inlägg i serien:

Det fackliga biblioteket: Arbetsrätt

Arbetsmiljölagen 2013 (Lars Åhnberg AB, 2013)

åhnbergDet här är en skrift med Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöförordningen och ett antal arbetsmiljöföreskrifter (AFS). Precis som Arbetsrätt 2013 innehåller den här skriften bara lagtexterna, paragraf för paragraf. Eftersom den inte innehåller några kommentarer får man överblick över lagarna – men å andra sidan ingen ledning i hur bestämmelserna kan tolkas. Enkel att ha med sig.

Arbetsmiljölagen med kommentarer (Kerstin Ahlberg, Prevent, 2013)aml_m komm

Prevent är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK som arbetar med kunskapsspridning inom arbetsmiljöområdet. I den här skriften får vi kommentarer till varje paragraf i Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöförordningen. Kommentarerna är lagom detaljerade och innehåller hänvisningar till vidare läsning i AFS:ar eller andra lagar.

Arbetsorganisation i praktiken (P-O Börnfelt, SNS Förlag, 2009)arborgi praktiken

Det här är en bok som beskriver de mest framträdande arbetsorganisatoriska modellerna. Respektive kapitel beskriver en arbetsorganisatorisk modell (exempelvis Taylorism, Sociotekniken och Lean production). De sista kapitlen i boken ägnas åt att identifiera mera sentida trender samt åt att reflektera kring generella drag i dagens arbetsliv. Boken är skriven på ett språk som är enkelt att förstå och kopplar ihop teori med konkreta exempel på ett mycket bra sätt. Anledningen till att jag har med en bok om just arbetsorganisation är att dessa teorier genomsyrar alla arbetsmiljöfrågor vare sig det rör sig om fysiska, psykiska eller psykosociala risker. Boken gör att man kan se på sin arbetsplats med lite nya ögon och kanske förebygga en och annan arbetsmiljörisk.

Bättre arbetsmiljö – handbok (Robert Jakobsson och Gunnar Aronsson, Prevent, 2013)BAM

Det här är en klassisk handbok riktad till skyddsombud och chefer som jobbar med arbetsmiljö. Kapitlen är uppdelade efter olika områden såsom Stress, Friskvård, Konflikter, Buller och så vidare. Den är enkel att hitta i och ger praktisk vägledning i det lokala skyddsarbetet. Ett bra komplement till böckerna ovan som ju är mer inriktade på juridik och teori.

Du & Jobbet

du&jobbetÄr en tidning om arbetsmiljö och arbetsrätt som ges ut 10 gånger per år. Den ger en bra uppdatering på frågor inom arbetsmiljöområdet som komplement till böckerna ovan. Tidningen har en bra blandning av notiser, större reportage och intervjuer. Dessutom kan man ha nytta av annonserna i tidningen som håller dig hyfsat uppdaterad på senaste skyddsutrustningar och seminarier. I juni i år rapporterades att tidningens ägare gått i konkurs varför framtiden just nu är oviss…

Support your local skyddsombud

facebooklogoÄr en sida på Facebook där det i skrivande stund finns 3252 skyddsombud och arbetsmiljöintresserade medlemmar registrerade. På sidan diskuterar man arbetsmiljöfrågor och ger varandra användbara tips. Senaste frågan som lades upp: ”Någon som vet vart det finns huvudskyddsombudsreflexväst att köpa? Har googlat men hittar inget speciellt.” Inom en timme hade västhandlaren fått tre svar och en länk till en e-handelsbutik. Ett klockrent sätt att använda fejjan på.

Det finns såklart en uppsjö av andra titlar som behandlar ämnet arbetsmiljö. Men som givna inslag i ett fackligt bibliotek tycker jag att dessa räcker väldigt långt. Tillexempel tycker jag att att Gullberg och Rundqvist Arbetsmiljölagen  är allt för omfattande och detaljerad, den kan säkert vara bra som referensexemplar någonstans, men knappast på en facklig expedition på en arbetsplats.

Värt att minnas är att arbetsrättsböckerna som jag tidigare tipsat om kompletterar dessa titlar, framförallt böckerna som behandlar medbestämmandelagen.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Boktips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s