När käkade du schyst senast?

En text jag och min fackliga kamrat skrev för ca. en månad sen.

”Nu är sommaren här. Uteserveringarna har varit i full gång ett bra tag redan och de fylls till bredden. Man sitter med sina kamrater. Beställer något att äta. Tar sig något gott att dricka. Njuter av den sällsynta solen. Passa på medan den är framme! Vi gnäller för att det inte finns några sittplatser. Vi gnäller för att det är för trångt. ”Dålig service! Vi har väntat minst tio minuter!”

Samtidigt, bakom kulisserna, går servitrisen på knäna. Hen har flera bord hen ligger efter med. Bartendern kämpar med sina slitna handleder. Försöker bita ihop för att byta ut nästa ölfat i ledet. Kocken är trött och utmattad. Kollegan är hemma för vård av barn så hen jobbar själv. Ingen vikarie så långt ögat når. Alla försöker kämpa på så hårt de kan. Alla vet att i morgon kan de få gå om de inte maxar allt. De vet att det finns lagar som reglerar arbetstid och arbetsmiljö men ingen vågar säga något. Ingen har fått ett anställningsbevis. Lönen de får är inte tillräcklig. De delar på dricksen vid dagens slut och hoppas den skall kompensera upp den undermåliga lön de får. OB-ersättningen skall vi inte ens prata om. Den existerar inte. Dricksen skall kompensera mycket.

Du som medlem i ett fackförbund tycker med all säkerhet att det är viktigt att just din arbetsplats har ett kollektivavtal. Ett avtal som sätter spelreglerna på ditt arbete, som reglerar lägstalöner, ob, semester med mera. Men har du tänkt på att just du är en viktig del i hur andra har det på sina arbetsplatser? Du som konsument har makten att bestämma! Välj ställen som har avtal. Visst, bullen kanske kostar någon krona mer men de har ett avtal.

Enade vi stå.

Visste ni att det finns ett sätt att kolla upp om företag inom Hotell- och restaurangbranschen har kollektivavtal? Vi kallar det schysta villkor och med den märkningen ser man om arbetsplatsen har avtal. Den går att hitta på schystavillkor.se eller så kan man ladda hem appen till mobilen. Vi trodde att detta var ett taget begrepp bland våra kamrater men vi har blivit bevisade motsatsen och nu gör vi allt vi kan för att sprida detta vidare.

Enade vi stå.

När vi ska fixa bilen vill vi veta att det är en ”schyst” verkstad. När ska handla vill vi veta att det är en ”schyst” affär. Då blir frågan: När följer andra förbund efter och skapar något liknande gällande deras arbetsplatser? Vi vill ha det bra! Hjälp allmänheten med att veta vad som är bra.

Facklig kamp.

Enade vi stå!”

 

”Ohmygosh. Hold on to your hooves – I am just about to be brilliant!”

– Pinkie Pie (as Chancellor Puddinghead), My little Pony: Friendship is Magic s02e11

Yours truly,

Ann-Sofie

 

Annonser

Om Ann-Sofie

Jag föddes i Kopparberg 1985 och det är där jag även är uppväxt. Flyttade till Göteborg 2006 och blev fackligt aktiv något år därefter. Är förtroendevald inom Hotell- och restaurangfacket då jag till vardags jobbar som hotellstäderska. För att sammanfatta mig så kan man nog säga I'm breathing and living med det fackliga arbetet. Bonusinfo är att jag även älskar My Little Pony: Friendship is magic :)
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s