Livs kongress 2013

image

Sedan i lördags sammanträder Livsmedelsarbetareförbundets kongress här i Linköping. Över 240 ombud förhandlar, debatterar och fattar beslut om vad Livs ska göra de kommande åren.

Detta är en unik fackföreningskongress på ett sätt. Det speciella här är att alla arbetsplatsklubbar i förbundet har rätt till minst ett ombud. Det innebär att kongressen har en förankring och bredd som skiljer sig från andra kongresser. En konsekvens är att det här är första kongressen för över 80% av ombuden.

Jag anser att den viktigaste frågan för Livs den kommande kongressperioden är medlemsorganisering och höjd organisationsgrad. Vi måste ta oss tid och resurser till att genomföra ganska omfattande insatser på dessa områden. Jag tror vi behöver ta oss tid att klarlägga vilka metoder för organisering som är mest verksamma och hållbara över tid. Idag ägnade kongressen hela dagen till att diskutera de här ämnena, bland annat genom workshops och gästtalare. De diskussionerna kommer mynna ut i något slags inriktningsdokoment som förbundsstyrelsen ska konkretisera. Får vi ordning på de här frågorna kommer mycket annat också förbättras såsom arbetsmiljön, kamp mot orättvisor och ökat inflytande för alla anställda. De flesta fackliga frågorna är ju beroende av hur väl organiserade vi är på arbetsplatsen.

Kongressens diskussioner om organisering bådar mycket gott. Men utöver våra egna tankar och funderingar tycker jag att vi måste titta på de andra fackförbundens arbete med de här frågorna. Det finns en hel del framgångsrika exempel som vi kan lära oss av.

Utöver dessa frågor har kongressen fattat beslut om stadgar, välfärd, arbetsmarknad, branschfrågor, arbetstider och genomfört val till förbundsuppdrag. Just nu antog vi ett uttalande om barnarbete och det är påtagligt att vi tillhör en internationellt konkurrensutsatt industrigren. De internationella frågorna är ständigt närvarande under kongressen.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Framtid. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s