Det fackliga biblioteket: Arbetsrätt

Under den här rubriken kommer jag skriva om böcker som jag tycker ska finnas på en fackexpedition på en arbetsplats.

Facklig förtroendevalda har goda möjligheter att gå utbildningar för att kunna utföra sitt uppdrag. På kurser och konferenser övas, diskuteras och tipsas det om mycket som är användbart i den fackliga vardagen. Men min erfarenhet är att det är först när man sitter med ett konkret problem på sin arbetsplats som kunskaperna prövas. Det är då man måste kunna plocka fram det man lärt sig genom facklig utbildning och praktisera det. Då är en vanlig hederlig bokhylla med ett antal böcker bland den bästa hjälp man kan få. Påfallande ofta kommer man dessutom på sig med att lära sig en hel del annat än just det man var ute efter.

I det här inlägget kommer några tips på böcker om arbetsrätt.

Arbetsrätt 2012, 1 juli (Lars Åhnberg AB, 2012)

Detta är en skrift med de vanligaste arbetsrättslagarna. Boken innehåller baraarbetsrätt2012 själva lagtexterna, paragraf för paragraf, och inleds med en sammanfattning av de senaste lagändringarna. Eftersom boken inte innehåller några kommentarer får man en bra överblick över lagarna plus att den är väldigt behändig att ha med sig. Boken utkommer två gånger per år i samband med att riksdagens beslut om lagförändringar träder i kraft (därför ändrar den snart namn till Arbetsrätt 2013… ja ni fattar).

Arbetsrätt i praktiken (Bo Bylund och Lars Viklund, Norstedts, 2011)

Det här ett utmärkt, nästan nödvändigt, komplement till Arbetsrätt 2012. arbrätt_i praktikenBoken tar upp de centrala delarna i arbetsrätten och förklarar vad lagarna betyder på begriplig svenska. Den återger knappt några direkta avskrifter från lagparagraferna utan ger istället kommentarer kring vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd. På många ställen kompletteras texten med (extremt korta) sammanfattningar av domslut från arbetsdomstolen vilket ytterligare klargör rättsläget. Jag menar att den här typen av böcker är helt nödvändiga som komplement till lagtexterna eftersom de hjälper en att förstå hur lagarna hänger ihop och hur de ska tolkas. Att bara läsa lagparagrafer ger ju en mycket begränsad bild av rättsläget. Den här typen av böcker fördjupar förståelsen. Fördelen med just den här boken jämfört med andra böcker som kommenterar arbetsrätten är att den trots allt är översiktlig. Nackdelen är att man ibland får söka upp AD-domar eller förarbeten för att få en mer heltäckande bild.

Medbestämmandelagen – med kommentar (Dan Holke och Erland Olausson, Norstedts, 2012)

Den här boken fick jag för fem år sedan på en facklig kurs. Såhär i efterhand mblundrar jag varför ingen tipsat om den innan. Den är verkligen en ögonöppnare när det kommer till att beskriva hur ambitiös medbestämmandelagen egentligen är. MBL är, trots allt, en av de mest betydelsefulla arbetsrättslagarna. Boken är ganska omfattande och detaljerad så den lämpar sig kanske inte för sträckläsning direkt. Men som handbok i den fackliga vardagen eller som studiecirkelmaterial är den grymt bra.

LAS-handboken (Lars Åhnberg, Lars Åhnberg AB, 2012)

Detta är en väldisponerad sammanfattning av anställningsskyddslagen som las13innehåller det mesta. Boken är indelad i LAS paragrafer och varje kapitel inleds med lagparagrafen följt av rubriker och kommentarer. Varje kapitel avslutas med sammandrag ur AD-domar som berör frågan. Utdragen ur AD-domarna är betydligt längre än i Arbetsrätt i praktiken vilket gör att man får ännu mera kött på benen med den här boken. Just hänvisningarna till AD-domarna är en av bokens stora förtjänster. LAS är ju en av de mest omtvistade lagarna i AD vilket gör att rättspraxis uppdateras ofta på det här området. I det sammanhanget erbjuder den här boken en bra översikt.

Tidningen Lag&Avtal

Detta är den största tidskriften om arbetsrätt och utkommer tolv gånger perlag&avtal-9-2011 år. Ger en väldigt bra uppdatering om senaste nytt på området. Referat av domar, reportage och kommentarer. Det märks att redaktionen jobbar för att ge en balanserad bild av rättsläget med både arbetstagar- och arbetsgivarperspektiv och inspel från privat såväl som offentlig sektor.

Webtjänster

Sedan några år finns det webtjänster med lagkommentarer, förarbeten och domar. Jag har bara använt Nordstedts Zeteo. Jag tycker det funkar rätt bra, zeteoframförallt tackvare sökmöjligheterna. Men! Jag har väldigt svårt att få ett sammanhang i arbetsrätten bara med hjälp av Zeteo. Därför tycker jag att de ovanstående böckerna helt nödvändiga som ett komplement till exempelvis Zeteo.

Det finns många andra böcker på området. Jag har såklart inte läst alla, men jag har stött på några som jag faktiskt inte tycker hör hemma (eller i alla fall inte är nödvändiga) i ett fackligt bibliotek på en arbetsplats. Bland dem märks Arbetsrätt av Mats Glavå (alldeles för omfattande för vårt ändamål) Arbetsrätten – en introduktion av Håkan Gabinus Göransson (för tunn) och Tommy Iseskogs arbetsrättsböcker (tillför inget direkt till de ovan nämnda tipsen, bortsett från lite mer arbetsgivarperspektiv).

I nästa inlägg kommer jag skriva om böcker om arbetsmiljö.

Tipsa gärna om andra arbetsrättsböcker!

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Boktips. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det fackliga biblioteket: Arbetsrätt

  1. Ping: Det fackliga biblioteket: Arbetsmiljö | Mellan anpassning och motstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s