Smarta nog för de nya jobben?

Under måndagskvällen genomförde arbetarrörelsen i Göteborg ett panelsamtal på temat Är vi smarta nog för de nya jobben.

Beteckningen ”dragplåster” passade väl in på två av talarna – Göran Person och Pehr G Gyllenhammar. Över 500 personer bänkade sig. Persson blev till och med statsminister (utan ”fd.”) under kvällen lopp. Ändå var det ingen tvekan om att PG hade mest varna av att föra sig under kristallkronorna när kvällen väl skulle summeras. Med i panelen fanns även Ann-Sofie Lodin från VG-regionen, Tobias Baudin från LO och Gunilla Almgren från Företagarna.

I Tankeverksamhetens rapport som ramade in kvällens seminarie resoneras det kring utmaningarna för Sverige och Europa vad gäller framtidens arbetsmarknad.  Mycket fokus ligger på att framtidens jobb kommer bli mer kunskapsintensiva.

Det är kanske sant – men lika sant är att arbetsinnehållet faktiskt minskar i allt fler arbeten. Framförallt bland lägre tjänstemän och arbetare.

Detta är något som vi resonerar kring i vår Arbetsmiljörapport till tankesmedjan. Tyvärr är det något som ofta glöms bort i sådana här diskussioner. Det passar liksom inte in i vår bild av framtiden…

Därför var det intressant att i all fall en av paneldeltagarna lyfte den diskussionen. Gyllenhammars inlägg handlade nämligen till stor del om vikten av att utveckla jobben. Under hans tid på Volvo satsade man aktiv på att öka arbetsinnehållet och vidga arbetsuppgifterna. Detta i stark kontrast till de allt mer monotona, enformiga arbetena som växt fram kring bilfabrikernas löpande band. Volovs anläggning i Kalmar var ett tydligt exempel på satsningen, men tänket genomfördes även inom fler delar av koncernen.

Tvärtemot vad som ibland påstås menade Gyllenhammar att de satsningarna ledde till ökad produktivitet och ökad flexibilitet för företagen. Dock efter en längre tids upplärning av de anställda. Hos de anställda såg den gamle en tydlig reaktion: när arbetet blev rikare och mer intressant så ökade kunskapstörsten ju mera man lärde sig.

Det tror jag är lika sant idag som det var då.

Utarmningen av jobben måste bytas mot ökat arbetsinnehåll för fler än för de höga tjänstemännen. Det är nog en del av svaret på seminariets underrubrik: Vad behöver Sverige och Europa göra för att hänga med i kunskapsutvecklingen?

GP, GP1. AB.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Framtid. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s