Arbetsmiljörapport till Tankeverksamheten

Idag släpper arbetarrörelsens tankesmedja i Göteborg en rapport som Erik, Jack och jag skrivit. I rapporten resonerar vi kring utvecklingen av arbetsmiljön och förändrade arbetsorganisationer.

Rapporten finns att ladda ner här:

Om du inte redan laddat ner den utan undrar om det verkligen är värt att läsa den så följer här en kort beskrivning. Men det ”göttiga” finns såklart bara i rapporten…

Rapporten består av sex kapitel. I Inledningen beskriver vi kort varför arbetsmiljön är viktig. Bland annat pekar vi på att ens arbetsinnehåll har stor påverkan på hur man mår och till och med kan påverka vad man företar sig, eller snarare inte företar sig, efter jobbet. I det andra kapitlet, Utvecklingen i Sverige, försöker vi beskriva hur arbetsmiljön har förändrats de senaste femtio åren. Vi redovisar mått från bl.a. Arbetsmiljöverket och några intervjuundersökningar, både vad gäller den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Vi börjar redan här rikta in oss på de utarmande jobben och vad man kan kalla ”krav-kontroll-stöd”-dimensionen. Under rubriken Sverige i ett jämförande perspektiv gör vi en utblick och tittar bl.a. på hur anställdas egenkontroll och arbetsintensitet förändrats i andra rika länder. Nästa kapitel är Utvecklingen i arbetsorganisationerna, där beskriver vi formerna för arbetets organisering. Vi argumenterar för att det finns ett ”tänk” med varför vi arbetar som vi gör. Arbetsorganisatoriska modeller påminner nästan om politiska ideologier eftersom de tar ett helhetsgrepp på frågor om arbete, människa, samhälle. Vi fokuserar på de modeller för arbetsorganisation som många anser vara dominerande idag; taylorism (i ny skepnad), lean production och new public management. Därefter kommer Exempel: intervjuer där vi låter ett antal personer från fem stora branscher komma till tals. Ulrika, Martin, Peter och de andra berättar om hur villkoren ser ut på just deras arbetsplats. I rapportens sista kapitel Slutsatser, åtgärdsförslag, diskussion resonerar vi fritt kring en del politiska förslag på arbetsmiljöns område. Sist i rapporten har vi en diskussion om fackets roll och utmaningar när det gäller arbetsmiljön.

Vi tycker de här frågorna behöver diskuteras mer, inte minst inom facket. För vad hände egentligen med visionerna om Det goda arbetet? Förhoppningsvis kan vår rapport bidra till att lyfta den diskussionen i ett nytt ljus.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s