Den lögnaktiga valfriheten

Välj ett yrke med förutsättningar. Kvinnor tjänar visserligen mindre än män oavsett yrke, men det är i de traditionella kvinnoyrkena som kvinnan i dagens samhälle har det som allra sämst. Välj till exempel inte att jobba i hemtjänsten. För då kanske du sliter sönder ryggen i tunga lyft. Och att få din arbetsskada klassad som en sådan är nästan omöjligt. Välj helst inte heller att jobba deltid som undersköterska, för det är inte säkert att du kan leva på din lön. Frihet är att kunna ta hand om sig själv, att kunna leva på sin lön. I Sverige idag är det ingen självklarhet för alla.

Välj att dela föräldraförsäkringen lika. Välj inte att vara fattig, välj ett bra jobb, så du får en schysst SGI, då kan du nämligen välja att vara hemma nästan så länge du vill. Har du valt att tjäna dåligt? Tja, då kanske jämställdheten får vänta tills barnen blivit större.

Välj en förskola med genuspedagogik. Visst är det härligt med valfrihet? Det är lite som att köpa glass. Men istället för att välja mellan romrussin och blåbär, kan och ska du nu välja mellan en förskola där barnen får en jämställd pedagogik och ett där könsrollerna får leva vidare. Kan man också välja en icke-rasistisk förskola? Ifall man inte vill nära en rasist vid sin barm? Har du tid och ork att ta ställning fixar du en bra omsorg för ditt barn.

Välj att strunta i att ta hand om dina barn, städa golven och skura toan. Betala istället för att en hushållsnära tjänst gör jobbet åt dig. För när du och din partner inte löser jämställdheten hemma, så lämpas arbetet över på en människa med lite mindre valfrihet än du.

När jämställdhet görs till en fråga om val kommer det att drabba de i samhället som har mindre utrymme att göra val. Nu börjar vi om, och pratar klass och kön tillsammans. I Sverige har vi talat om en alltmer utbredd barnfattigdom, men det är i förlängningen kvinnofattigdom det handlar om. Ensamstående kvinnor i lågbetalda yrken tvingas låta sina barn växa upp i fattigdom. Det är naturligtvis viktigt att alla funderar över hur vi ska leva jämställt, fattiga som rika. Men det gäller samtidigt att vi reformerar samhället från grunden, inte bara snyggar till på ytan. Allt prat om valfrihet är högerretorik som gör att vi glömmer de viktiga frågorna. Jämställdhet ska gälla för alla.

/Lisa Klaminder

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ideologi, Välfärd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den lögnaktiga valfriheten

  1. Ping: Ökat fackligt förtroende « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s