Texter från verkstadsindustrin

Jonas Fröberg, Magnus Östman och Oskar Broberg (red)
Vi ska inte skriva nån jävla bok! Texter från verkstadsindustrin 2006-2010

Sekel förlag, 2011

År 2006 gästade skådespelaren Jonas Fröberg under åtta månader Volvo Lastvagnars fabrik på Hisingen för ett kultur-i-arbetslivet-projekt arrangerat av TILLT, som ”processleder samarbeten mellan konstnärer och människor i det aktiva arbetslivet och arbetar med allt från korta Kreativa Kickar på halvdagsbasis till treåriga Kreativa Program – alltid med målet att få företaget eller organisationen att utvecklas genom att människorna utvecklas”. Fröbergs första idé var att sätta upp en teaterföreställning tillsammans med anställda där, men efter ett tag på fabriken drog han slutsatsen att det vore svårt att få arbetarna att spela teater, och att skriva texter vore ett bättre och mer anonymt uttryckssätt. Också med denna idé mötte han motstånd; bokens titel Vi ska inte skriva nån jävla bok! är ett uttalande från en montör på ett möte med projektet. Men Fröberg var ihärdig och fick med sig montören Magnus Östman. Anställda på Volvo – och efterhand också på andra industriföretag – fick skriva anonyma texter som Fröberg och Östman spelat som teater, och nu har gett ut i bokform i ett urval.

Det är korta och mycket direkta texter på varierade teman: om klassamhället, skilsmässa, semester, arbetet, fritiden, politiken, chefer och förmän. Rubriker som ”Sluta för fan att gnälla”, ”Men vad ska jag göra då?”, ”Metodglida”, ”Bögen på tvåan”, ”Där rök min chans att bli produktionsledare”, ”Här kommer en jävla konsult”.

En hårdkokt makroekonomisk/politisk text heter ”Litet nysvenskt lexikon” (kanske influerad av Altstadt och Greiders bok Liten ordbok för underklassen):

Litet nysvenskt lexikon

Montör
nysvenska för outbildad

Produktionsledare
för förman

Medarbetare
för arbetare
/…/
Globalisering
nysvenska för Håll käften! Det gamla samförståndet gäller inte längre

Entreprenör
När alla är egenföretagare så har vi helt knäckt de gamla kollektivavtalen
/…/
Victoria är duktig. Madeleine är söt.
Monarki åt folket! Vinsterna till ägarna!

Volvos värde varar
Vinster till ägarna

Volvo är säkerhet, kvalitet och kompetens
Vinster till ägarna

Volvo for life
Vinster till ägarna

Utan bilen stannar Sverige
Vinster till ägarna /…/”

Det finns förstås inget enhetligt budskap i denna samling av anonyma texter av en mängd skribenter. Men det är också bokens styrka; det känns som att blandningen av personligt och arbetsliv/fackligt/politiskt och olikheten av temperament och viljor, faktiskt är ett genuint dokument, utan politiskt tillrättaläggning, av hur en del av Sverige ser ut idag. Sverige ur ett industriarbetarperspektiv. Och det är förstås inte det enda perspektivet men ett perspektiv, och i denna tid av vindsvåningsreportage och allt borgerligare press är böcker som denna nödvändiga.


Annan media om Vi ska inte skriva nån jävla bok!: Svenska Dagbladet, Dalademokraten.

Annonser

Om Erik Bengtsson

Jag är 28 år och jobbar som doktorand på Göteborgs universitet. Jag forskar om arbetsmarknadsfrågor, fackföreningar och inkomstfördelning. Jag har en forskningsblogg: http://erikbengtsson.blogspot.se/ Och så bloggar jag här på Mellan anpassning...
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s