Elizabeth Warren om de rika och samhällskontraktet

Elizabeth Warren, professor i juridik vid Harvarduniversitetet, har varit en av de senaste årens mest kontroversiella personer i USA:s ekonomisk-politiska debatt. Detta eftersom hon av Obamaadministrationen fick till uppgift att utforma ett nytt statligt verk för konsumentskydd inom finansbranschen (Consumer Financial Protection Bureau, CFPB). I USA är facket svagt och en stor del av regleringarna av företags makt sker genom just sådana verk – tänk arbetsmiljöverket osv -, så de är viktiga och kontroversiella; ett favoritförslag för Republikanerna i den nuvarande krisen är att kraftigt skära ner på anslagen till Environmental Protection Agency för att öka den ekonomiska tillväxten när företagen får fritt fram att förstöra miljön hur mycket som helst.. Så en ny reglerare av finansbranschen gillar högern inte, och att Elizabeth Warren är briljant och vänster har förstås gjort högern ännu argare. Hennes kandidatur till att bli chef för FCPB har därför gått i sank och nu förbereder hon en kandidatur till senator för delstaten Massachusetts. Under sitt kampanjande har Warren gjort en förklaring av sin attityd till beskattning av de rika i USA – Bush sänkte skatterna våldsamt för dem vilket är en viktig förklaring till landets budgetkris – och varför Bushs skattesänkningar ska tas tillbaka, som gått omkring nätet bland progressiva, och också jag vill vidarebefordra detta.

Warren om de rika och samhällskontraktet:

”There is nobody in this country who got rich on his own. Nobody. You built a factory out there? Good for you. But I want to be clear: you moved your goods to market on the roads the rest of us paid for; you hired workers the rest of us paid to educate; you were safe in your factory because of police forces and fire forces that the rest of us paid for. You didn’t have to worry that marauding bands would come and seize everything at your factory, and hire someone to protect against this, because of the work the rest of us did.
Now look, you built a factory and it turned into something terrific, or a great idea? God bless. Keep a big hunk of it. But part of the underlying social contract is you take a hunk of that and pay forward for the next kid who comes along.”

Just så, tycker jag. Högern säger ofta att vi i vänstern inte unnar de rika att vara rika och att vi drivs av avund eller något i den stilen. Jag känner inte alls så. Jag tror inte på ett samhälle utan inkomstskilnader utan tror visst att en VD arbetar fler timmar och tar mer ansvar för företaget än vad en anställd i gemen gör och därför också ska tjäna mer, men jag tror inte heller på den nyliberala myten om den starke individen (entreprenören) som skapar värde utifrån ingenting och ”inte är skyldig nån nånting”. De minst förtjänta rika är förstås de som ärvt sin rikedom (och de är inte få), men också de som är ”selfmade” miljonärer och miljardärer har tjänat sina pengar i ett sammanhang och med hjälp av andra; Warren formulerar detta väl.

Också: Paul Krugman, ”The Social Contract”, New York Times 22 september

Annonser

Om Erik Bengtsson

Jag är 28 år och jobbar som doktorand på Göteborgs universitet. Jag forskar om arbetsmarknadsfrågor, fackföreningar och inkomstfördelning. Jag har en forskningsblogg: http://erikbengtsson.blogspot.se/ Och så bloggar jag här på Mellan anpassning...
Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Elizabeth Warren om de rika och samhällskontraktet

 1. gydvan skriver:

  Högern försöker sprida någon myt om att man som vänster tycker det är fult med pengar.
  För min del får man tjäna hur mycket pengar somhelst, det är inte det handlar om utan om att vara delaktig i byggandet av vårt samhälle.
  Vi har ju haft många som byggt upp starka företag i ett socialdemokratiskt samhälle och betalat sin skatt här i Sverige och ändå lyckats hamna på topplistor över rika personer i världen.

  Det finns ett stort antal egna företagare som inser att de är beroende av ett samhälle som ger sina medborgare en bra utbildning, som har ett utbyggt infranät, som har bra socialförsäkringar, som har en väl fungerande sjukvård för alla.
  Det handlar ju inte om vem som har mycket eller lite pengar utan om att lever vi i ett samhälle så ska vi ta hand medborgarna som bor där.
  Tex tycker jag att det ger en fadd smak i munnen att jag får mer pengar i plånboken (vilket jag eg. inte får om man räknar på det) på de sjuka, de arbetslösa och grupper i utanförskapets bekostnad.

  Bor man/lever man i ett samhälle så kan man inte prata om individualism, man är en del av ett större sammanhang. Visst har man en personlighet men att blanda ihop det med att tro att ensam är stark är väldigt naivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s