Agitatoriskt stöd

Håll i er nu. Det finns fler webbplatser än den här som tar upp fackliga och politiska frågor. En av dem är rykande färsk och har antagligen högt läsvärde för er som besöker den här bloggen.

ArbetetsMarknad.se

Sidan lades upp för cirka en månad sedan och beskriver sitt syfte såhär:

”I första hand vänder vi oss till aktiva bland lokalt fackligt förtroendevalda, som informerar och berättar om fackliga frågor, när de ska hålla ett möte, när de ska leda en kurs eller när de råkar i samtal med medlemmar i pausrummet.

[…]

Syftet är att Arbetets Marknad ska vara ett stöd till alla dem som ska orka stå emot, stå upp, förklara, argumentera och organisera!”

Initiativtagare och redaktörer för sidan är Ingemar Göransson och Anna Holmgren. Namnen känns nog igen av många fackligt aktiva. De är författarna till den i särklass viktigaste fackliga läroboken, i alla fall i modern tid, Löftet – löntagarna och makten på arbetets marknad. Jag läser Arbetets Marknad som en slags interaktiv version av den boken.

Utöver att man på sidan kan fördjupa sig i olika teman så lägger Göransson upp egna krönikor/ledare som berör dagsaktuella frågor. Göransson är utan tvekan den som påverkat LO och förbundens fackliga strategier mest de senaste tjugo åren. Förklaringen till det är bland annat hans analyskraft, sakkunskap och pedagogiska förmåga.

Jag tycker att sidan mycket väl uppfyller sitt syfte – att fungera som ett agitatoriskt stöd till fackligt aktiva. Det opinionsbildande uppdraget har de flesta förbund inskrivet i sina stadgar. Som lokal fackliga företrädare ska man verka opinionsbildande för den fackliga saken. Men många med mig känner nog att det är lite si och så med det vardagliga stödet i det uppdraget. En sida som Arbetets Marknad blir därför ett oundgängligt komplement till den fackliga utbildningen. Besök sidan här.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Agitatoriskt stöd

 1. Fredrik Ståhle skriver:

  Kul att du uppskattade det!
  Skrönorna finns även att beställa här http://www.ingemar.st

 2. Gydvan skriver:

  Tackar för tipset även om jag inte arbetar som förtroendevald.
  Särskilt detta innehållet fick mig att småle denna grå söndagsmorgon 🙂
  http://arbetetsmarknad.se/tema/rovarna-i-loskogen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s