Att köpa lycka

Hets hets hets! Så mycket som du behöver införskaffa, så många saker som du inte har. Måste bara se till att företaget gillar dig så att du har en säker inkomst. Klart! Nu får du låna pengar, nu kan du spendera fast du inga pengar har. Stort hus, fin bil, häftiga prylar. Månadsbalansen ser ut att hålla. Just nu i alla fall. Marginalerna är knappa, men hanterbara. Just nu i alla fall. Många pusselbitar ska passa. Dagarna flyger förbi. Hur får man tid över? Vardagssysslorna utöver jobbet tar nästan all fritid. Att träffa vänner, att hinna detta. Det har blivit ytterligare en pusselbit som måste passa någonstans. Stress stress stress. Förflyttningar på jobbet. Pusslet måste läggas om. Oändligt långa dagar. Vila? När? Snart är det helg. Helgen är fullbokad. Vila? När? Rykten om sämre tider. Företaget har inte fått in så många jobb som de räknat med. Kan du tänka dig ett jobb längre bort? Bara ett tag? Tiden blev knapp. Dagarna blev längre. Tiden borta från hemma gör att hemmet, planerna där, får skjutas på framtiden. Måste bara behålla jobbet. Du har hittat ett sätt som fungerar, men marginalerna för orken börjar bli mindre. Måste orka! Måste bara kämpa lite till.

När oron tar över, när stressen inte går att hantera. Aggression, trötthet, orättvisa. Varför går allt emot dig? Varför känns det som en konspiration, alla mot dig? När du är som tröttast är chefen som jävligast. När orken sinar och den sociala kompetensen ebbar ut, retas arbetskamraterna. När tiden inte räcker till för alla planer för vad som skulle kunna göras hemma. Då blir din partner förtvivlad på att du aldrig är hemma, aldrig bryr dig om familjen. Men allt som du tänker på är ju att det ska funka, pusslet skall läggas, bitarna ska passa. I all hets och stress vänder sig alla emot dig, alla som du känner att du ger mer än du orkar. Chefen, familjen, vännerna, tiden, huset, bilen, prylarna. Allt som skulle bli lycka, kväver dig, allt som skulle bli så bra, allt som skulle ge livet det där lilla extra.

Att företaget strax inte behöver dina tjänster längre, för du är svår att samarbeta med, för dina arbetskamrater tycker tydligen att du är kort i humöret och sänker stämmningen på arbetsplatsen, att familjen klagar på att du aldrig syns till och när du kommer hem skall du få all förståelse och få vila.

Huset som inte är färdigt hänger över dig, chefens krav ökar, tacksamheten finns inte. Rädslan för att den supermänniska du tror du är börjar visa en helt vanlig människa, bland alla andra. Chippar efter andan, måste bara hålla dig över ytan. PANG! Räntan gick upp. Företaget drar ned på personal. Väntas tider. Rädslans tider. Tydligen ligger du på gränsen i turordningen. A-kassan är hälften av din nuvarande inkomst. Två och en halv månad, sen är det personlig konkurrs. Du gör vad som helst, vilka företag behöver anställa. INGA! Du sägs upp. Du röstade för jobbskatteavdraget, du sägs upp, du har gjort allt. Ingen förstår dig, ingen verkar gilla dig. Varför utrycker alla att du svikit dem. Varför släpper det inte, du har ju svettats och kört på 110 procent. Det snurrar, du faller ihop, du är 34 år gammal.

/Jack

Annonser

Om Jack

Jag jobbar som ombudsman på Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Jag jobbar med folkbildning organisation och förhandling. Har även uppdrag för Arbetarnas BildningsFörbund som handledare. Innan dess har jag jobbat som snickare i 10 år. När jag inte jobbar finns en liten kolonistuga som behöver renoveras. Min lille pojk och tös och flickvän och jag bor i majorna. Löpträning önskar jag att jag kunde skriva att jag håller på med. Jag gick med i Olof Palme sen blev jag socialdemokrat, trots att han då vart död sen 23 år tillbaka. Historieätarna är det bästa jag sett på länge om man bortser från dokumentärfilmen om Palme.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att köpa lycka

  1. Bra samtidsbeskrivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s