Unga + trygghet = sant

En av de stora frågorna i årets Almedalen är arbetslösheten, och framförallt ungdomsarbetslösheten. Regeringen har trots jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter till företag som anställer unga inte lyckats pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten.

Jobbskatteavdraget gynnar den som redan tjänar mycket mest. Den riktade sänkningen av arbetsgivaravgiften gynnar storföretag som McDonalds och IKEA, men dom har alltid anställt unga.

I brist på verkningsfulla åtgärder mot ungdomsarbetslösheten kommer allt oftare förslag från borgerligt håll om att försämra LAS och/eller sänka lönerna för ungdomar. Förslagen är inte på något sätt nya. Men i takt med att ungdomsarbetslösheten blir ett allt mer akut problem finns såklart en risk att förslagen vinner gehör. Och med en regering som blir allt mer pressad att vidta åtgärder i kombination med den stundande avtalsrörelsen lär opinionsbildningen för förslagen att tillta.

Taktiken känns igen. De borgerliga ungdomsförbunden och några mäktiga arbetsgivarförbund agerar förtrupper genom att föreslå extrema försämringar för unga. Efter ett tag kan något av regeringspartierna gå fram med en mildare variant av deras förslag. Tillslut står kanske Reinfeldt där och meddelar att han efter kompromisser med de övriga allianspartierna nått en överenskommelse som i praktiken försämrar tryggheten för unga.

En annan möjlig utveckling är såklart att frågan helt drivs av arbetsgivarförbunden i avtalsrörelsen.  Oavsett är spelet om opinionen viktig.

Därför är det väldigt nyttigt att LO-förbunden på olika sätt försvarar ungas rättigheter under årets Almedalsvecka. Handels har gjort det genom att i sin utredning (pdf) visa att sänkta arbetsgivaravgifter för unga inte givit effekt. Det tyder på att sänkta löner för unga inte heller skulle ge effekt.

Men vem företräder facken egentligen? Unga är i lägre grad än äldre med i facket. Skyddar inte bara facken sina egna (äldre) medlemmar genom att stå upp för ålderdomliga förslag om heltid, höga lägstlöner och tillsvidareanställningar? Unga vill väl ha ”flexibla” jobb?

Svaret är nej. LO visar idag, återigen, att unga visst vill ha trygga jobb med vettiga löner på heltid. Novus Opinon har frågat 3000 unga vuxna mellan 18-26 år om deras syn på arbetslivet.

– Heltid. Bara 28 procent arbetar heltid trots att 65 procent vill ha heltidsjobb. Bland de unga vuxna som huvudsakligen arbetar är det fler som vill ha heltidsjobb, 83 procent, än bland de unga som kombinerar arbete med studier. Myten om att unga vill ha flexibla anställningsformer kan därmed elimineras.

– Anställningsformer. Ju säkrare anställningsformer man arbetar under desto positivare upplevelser av arbetsmiljön har man. Unga vuxna med osäkra anställningsformer, tidsbegränsade anställningar eller deltids- och visstidsanställda, är genomgående mindre nöjda med sin arbetsmiljö och trivs mindre bra på jobbet.

– Lön. Många unga vuxna har svårt att leva på sin lön. Fyra av tio av alla deltagare i studien kan leva på den lön de får från sitt arbete. Bland dem som huvudsakligen arbetar kan sju av tio leva på sin lön.

Vad vill facket göra åt ungdomsarbetslösheten då? Tja, vad sägs om att börja med de klassiska reformerna som visat sig ge effekt innan: aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik som ställer om människor till de jobb som finns. Konkret handlar det exempelvis om att bygga ut vuxen- och arbetsmarknadsutbildningen.

Relaterade länkar:

Handelsanställdasförbunds utredning om kopplingen lägstlöner och sysselsättning inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. Här.

LO Göteborgs utredning kring de borgerliga påståendena om att ungdomsarbetslösheten beror på 1. För höga ingångslöner 2. Facket är för starkt 3. LAS stänger ute unga 4. Löneskillnaderna är för små 5. Arbetsgivaravgifterna är för höga. Här.

LO:s film om frågan: Ger sämre lön fler jobb? Här.

Seminarium med företrädare för fack och arbetsgivare i Almedalen på temat: Skapar sänkta lägstlöner fler jobb för unga? Här.

SVT, LO-t, GtB, LO-b.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Unga + trygghet = sant

  1. GS skriver:

    Gott att läsa dit inlägg det här kan du och gör det BRA !

  2. Ping: Unga vill ha fast jobb med bra villkor « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s