Trygghet eller piska?

Som vi vet sedan länge så är regeringens ambition att piska och hetsa sjuka och arbetslösa att ta första bästa jobb som blir tillgängligt. Verktyget man använder sig av är sänkta ersättningar, enbart sänkta ersättningar. Jag arbetar som jobbcoach och har i mitt yrke gjort några observationer som jag skulle vilja dela med mig av.

1. AF (arbetsförmedlingen) har på senare år gått från att vara en mötesplats för arbetstagare och arbetsgivare till att vara en ren kontrollmyndighet.  För ett år sedan så mäktade en arbetsförmedlare bara med att förmedla mindre än ett jobb i månaden. Detta under en tid då Sveriges arbetssökande behövde som mest stöd. Skulden skall dock inte läggas på AF då dom lyder under regeringen och deras satta regler.

2. Under andra regeringar så fanns det näst intill alltid utrymme att stärka sin kompetens under arbetslösheten för att bättre kunna möta morgondagens behov. Idag finns det knappt några pengar eller platser. Även om du skulle ha ett jobb som väntar vid en stärkt kompetens så får man ett nej. Även här är det regeringen som stänger alla dörrar.

3. Den så kallade piskan att hitta ett nytt jobb genom ekonomisk utsatthet funkar föga. I mitt arbete så ser jag hur deltagare med en fungerande ekonomi, sparade pengar och en längre uppsägningstid snabbare kommer i jobb. Dom flesta kan fokusera mer på sökandet och intervjuförfarandet. Deltagare med kniven mot strupen har svårare att metodiskt och strukturerat söka jobb och göra bra ifrån sig på intervjuer. Hela tiden så pressas dom av det ekonomiska läget och kan inte slappna av.

Regeringen kommer aldrig att förändra dessa saker då det inte ligger i deras agenda eller ideologi. Vi behöver ett maktskifte 2014 och vi behöver rita om arbetsmarknadspolitiken och satsa på den inneboende kompetensen och viljan hos Sveriges arbetare.

Annonser

Om Sebastian de Souza

Ålder: 33 Bor: Önnered Familj: sambo och 3 barn Yrke: verksamhetschef Facklig bakgrund: fd förtroendevald på Volvo PV, handledare på GAF m.m Intressen: fotboll, politik och film Politisk åsikt: Socialdemokrat
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Trygghet eller piska?

  1. Ping: Demokrati till salu? « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s