En fundering om facklig organisering i USA och Sverige

Facket jobbar på rätt olika sätt i USA och Sverige, det är mitt intryck. I torsdags var jag på en fundraising-bankett med University of California-Los Angeles Labor Center, och funderade då på dessa skillnader. UCLA:s Labor Center är en utåtriktad enhet av universitetet som jobbar med utbildning inte bara av universitetsstudenter, som kan ta en examen med inriktning på ”labor studies”, utan också för folk ute i samhället: fackligt aktiva, och anställda och aktivister i allmänhet. I Sverige så har facket relativt stora resurser till utbildning i egen regi, och flera förbund har egna kursgårdar för utbildning av medlemmarna, eller så samarbetar man med någon folkhögskola. I USA är inte lika många med i facket, och fackförbunden har därför inte ”stordriftsfördelar” på så sätt som de svenska förbunden har. Det är, tror jag, en anledning till att en del utbildning för fackligt aktiva som i Sverige skulle skötas av facken själva, i USA sköts av universiteten och andra offentliga institutioner. Ett exempel: UCLA:s Institut för forskning om arbete och sysselsättning har förutom sitt Labor Center också en enhet som heter Labor Occupational Health and Safety Program (LOSH), som forskar och utbildar om arbetsmiljö och säkerhet på jobbet. De driver just nu bland annat ett projekt om hantering av farliga kemikalier, där de går ut på företagen och utbildar de anställda på arbetstid, och ett projekt om säkerhet vid naturkatastrofer och liknande för hamnarbetarna i Los Angeles hamn. Där har facket förhandlat fram med arbetsgivaren tid på arbetstid för utbildning, och i år har den utbildningstiden fyllts av säkerhetsutbildning med LOSH. En utbildning som kanske hade hållts i facklig regi i Sverige, men som alltså sköttes av universitetsanställda här i Los Angeles.

Banketten bestod av flera delar. En fack-vänlig lokalpolitiker höll tal, och det gjorde också en rörmokarfackledare. Det samlades in pengar till centret (om man donerar får man dra av på skatten). Labor Center-chefen Kent Wong höll ett inledningstal där han bland annat talade om den pågående kampanjen i Los Angeles för organisering av biltvättsarbetare och raljerade om den förre guvernören Arnold Schwarzenegger, en republikan, som ville lägga ner centret men misslyckades, och nu har helt andra problem. Ett salsaband spelade. De labor studies-studenter som tar examen i år var uppe och fick sina diplom och en av dem höll tal.

En intressant del för mig var när en av förra årets studenter talade om vad hon gjort sedan examen (i juni 2010). Hon fick jobb för ett fackförbund i Kalifornien, och det är inte så anmärkningsvärt – har man en utbildning i ”labor studies” så har man onekligen specialiserat sig på sånt. Men det anmärkningsvärda är att hon fick jobb som organisatör på förbundet! Alltså att hon åker omkring på arbetsplatser för att rekrytera medlemmar, vilket är komplicerat i USA:s system där minst hälften av de anställda på arbetsplatsen måste rösta ”ja” för att en facklubb ska få bildas. Vad jag tycker är intressant här i jämförelse med Sverige är att jag har väldigt svårt att tänka mig att ett svenskt fackförbund skulle anställa en nybakt universitetsstudent som organisatör (som utredare, kommunikatör, etc vore en annan sak); organisatör av alla fackliga uppgifter verkar för mig som den där man allra mest behöver ha egen erfarenhet från branschen och arbetsplatserna där. Jag undrar verkligen varför fack i USA anställer folk på det sättet – blir det verkligen effektivt? Och varför inte använda de egna medlemmarna, som rimligtvis vet just varför man ska vara med, och kan branschen?

Jag gissar att jag kommer återkomma till de här frågorna.

Annonser

Om Erik Bengtsson

Jag är 28 år och jobbar som doktorand på Göteborgs universitet. Jag forskar om arbetsmarknadsfrågor, fackföreningar och inkomstfördelning. Jag har en forskningsblogg: http://erikbengtsson.blogspot.se/ Och så bloggar jag här på Mellan anpassning...
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s