Arbetarna behöver högre löner – inte cheferna

SVT:s Rapport återger idag flera studier som har bäring på frågor om lönesättning och den stundande avtalsrörelsen.

SVT Rapport, 2011-05-21

SVT Rapport, 2011-05-21

Bland annat konstaterar OECD i den här (pdf) rapporten att Sverige numera är ett av de länder där inkomstskillnaderna växer snabbast. De negativa effekterna av att samhället dras isär på det sättet är alla eniga om (högerpartierna borträknade). För att komma till rätta med de skenande inkomstskillnaderna förespråkar OECD en politik för fler jobb. Men inte vilka jobb som helst – det måste också vara bra jobb med vettiga löner och villkor. Detta bekräftar LO:s uppfattning om att alla jobb faktiskt inte är bra jobb. Jobb med låga löner och dålig arbetsmiljö är tvärtom en börda både för den enskilde och samhället.

Utöver det att skapa fler och bättre jobb ser OECD gärna skatthöjningar riktade mot höginkomsttagare, bland annat för att kompensera för att deras bidrag till det gemensamma minskat de senaste åren.

I samma Rapportinslag återger man även den väletablerade sanningen att det inte finns något samband mellan hög lön och hög prestation för de riktigt välavlönade. Framförallt gäller detta chefer och VD:ar. Däremot spelar lönen en betydande roll för anställda med enklare arbetsuppgifter. Författaren Daniel Pink återger det hela i den här (över)pedagogiska filmen:

Sammanfattningsvis behövs alltså: Fler och bättre jobb. Minskade löneskillnader genom höjda lägstlöner och slopade bonusavtal och löneexcesser för höginkomsttagarna. Minskade inkomstskillnader genom progressiva skatter. Generell välfärd av hög kvalité. Omfördelning genom effektiva transfereringssystem.

Låter som en politik för arbetarrörelsens bägge grenar.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Arbetarna behöver högre löner – inte cheferna

  1. Jan Wiklund skriver:

    Så sant! Detta tänker Wanja Lundby Wedin ”sitta runt ett bord med arbetsgivarna och försöka bli överens” om, enligt ett uttalande i Kommunalarbetaren: http://www.ka.se/index.cfm?c=97296

    Man kan bara önska lycka till…

  2. EmO skriver:

    Här är jag med…

  3. Ping: Ersättningarna ökar för näringslivstopparna « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s