Studieledighetslagen, kampen fortsätter!

Förslaget till ny studieledighetslag har ändrats efter hårda påtryckningar av bland annat If Metall. Man har nu lyckats få bort kravet på så kallad kvalifikationstid. Nyanställda medlemmar behöver alltså inte vänta ett år på sin första kurs.

Däremot ligger det fortfarande kvar ett krav på att man ska anmäla sig två månader innan kursstart. Detta är dåligt. Dels kommer det leda till att facket tvingas ställa in utbildningar, då platser som blir lediga på grund av avhopp  inte kan fyllas. Det gör det också omöjligt att ge våra medlemmar facklig introduktion när de är nyanställda.

En annan allvarlig försämring som ligger kvar i lagförslaget är att flera tolkningsföreträden har plockats bort. Tolkningsföreträden innebär att även om arbetsgivaren har tyckt att en medlem inte ska gå på kurs har facket kunnat lägga ett tolkningsföreträde och personen har gått sin kurs oavsett vilken av sidorna som fått rätt i slutändan.

 En annan riktigt dålig sak är att förr har arbetsgivaren varit tvungen att meddela facket om han vill att medlemmen ska skjuta på sin kurs, och då kunde facket kalla till förhandling. Detta vill regeringen ändra så att facket inte längre behöver kontaktas. Med det nya förslaget tappar facket makt, och medlemmen står ensam kvar.

Summan av detta är att lite blev bättre men än är det inte som det ska. Fortsätt påverka för att detta lagförslag inte ska gå igenom. För en utomstående kan det kanske verka som små förändringar men jag som har varit ansvarig på min klubb för att skicka folk på utbildning vet att det här kommer att göra mycket för att försvaga facket. Medlemmar måste utbildas, och det är snabbt. Vi får ingenting gratis, så mycket vet jag.

Lästips!

Läs mer om resultatet av Björklunds politik, ingen söker yrkesförberedande program

Den här bloggen fokuserar på fransk inrikespolitik, just det här inlägget handlar om fransk kvinnosyn i allmänhet och IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn i synnerhet

LO-tidningen skriver om två intressanta domar rörande graviditetspeng, sammanfattat så kan nu fler få graviditetspeng (tidigare kallad havandeskapspenning)

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Studieledighetslagen, kampen fortsätter!

  1. Ping: Ett röd-grönt tjuvnyp « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s