Frånsprungen

Frånsprungen: Hur ökad ojämlikhet drabbar medelklassen

Robert H Frank: Professor i Nationalekonomi vid Cornell University

Vi måste värna mittenväljarna! Eller medelklassens intressen. Ja, så har det ofta låtit i den svenska politiska debatten de senaste åren. De politiska partierna slåss om mittenväljarna. Dessa samhällsbärare, dessa verklighetens folk, som försöker få livspusslet att gå ihop. De lever ett alltmer stressat liv, är mer belånade än någonsin och säljer sin fritid för att kunna hålla sig uppdaterade i den materiella världen.

Att dagens lösningar ska appellera till dessa väljare beror mycket på att man har gjort analysen att dessa väljare byter sida lättare än andra och vill se konkreta lösningar som visar sig direkt i plånboken. Man kan lätt köpa denna analys, men vad som går att tyda av boken Frånsprungen och bevisen som författaren lägger fram skulle dessa människor må mycket bättre av mera jämlikhet. Ja, faktiskt alla i hela samhällsstegen skulle må bättre enligt författaren, som på ett mycket övertygande sätt lägger fram varför.

Bokens huvudargument bygger på förekomsten av så kallade positionella nyttigheter. Positionella nyttigheter är varor och tjänster som i sin nytta för individen/konsumenten är starkt beroende av sammanhanget och andra personers konsumtion. Till exempel kan mina nya moderiktiga jeans vara värda några extra hundralappar för att just detta märket är #1 denna säsongen, och inte nummer två eller tre på hipphetsskalan. Frank visar att denna hierarkiska och sociala aspekt av konsumtion leder till ett slags materiell kapprustning, i saker som man köper för att visa att man hänger med eller har en viss position i samhället. Saker som är ickepositionella som inte direkt visar på status blir lättare att rationalisera bort. Författaren visar med exempel från undersökande studier hur deltagarna, när det gäller positionella nyttigheter, väljer i relation till sin omgivning. När sammanhanget har stor betydelse, väljer de gärna mer i förhållande till vad andra har i den lokala/sociala miljö de befinner sig i, alltså mer i relativa tal. När det handlar om ickepostitionella nyttigheter då sammanhanget inte har lika stor betydelse blir mängden/storleken i absoluta tal viktigare.

Frank använder sig av ett enkelt test för att visa på just detta – föreställ dig två samhällen, identiska. I samhälle A bor du i ett hus på 200 kvadratmeter medans alla andra bor i hus på 300 kvadratmeter. I samhälle B bor du i ett hus på 150 kvadratmeter medans alla andra bor i hus på 100 kvadratmeter. Här blir ofta relativa tal viktiga. Det andra testet är liknande. Samhälle C där du har 4 veckors semester medans alla andra har 6 veckor och samhälle D där du har 2 veckor semester och alla andra har 1 vecka. Här tenderar många att välja mer i absoluta tal.

Frank har fyra påståenden som han bygger upp sin bok kring för att bevisa sin teori.

  1. Människor bryr sig mer om relativ konsumtion på vissa områden än på andra.
  2. Den relativa konsumtionen leder till ”positionell kapprustning” eller utgiftskapprustning inriktad på positionella nyttigheter.
  3. Den positionella kapprustningen tar resurser från ickepositionella nyttigheter och orsakar stora välfärdsförluster.
  4. Medelklassfamiljernas förluster i positionella kapprustningar har förvärrats av den ökade ojämlikheten.

Genom största delen av boken ges tydliga och enkla exempel och påståenden som övertygar och visar att den ökade ojämlikheten har lett till en slags tävling som aldrig slutar och där den positionella kapprustningen ständigt ökar. Det som är så intressant som vi nog även kan se i Sverige är att reallöneutvecklingen inte har ökat i samma takt som konsumtionen ökat, detta har i sin tur lett till, som Frank visar; att vi jobbar mer, lånar mer och säljer bort vår fritid. I detta hetsiga race mot lycka (subjektivt välbefinnande) blir vi lurade att tro att lyckan finns i det materiella. När undersökningar görs om hur vi skulle vilja ha det, så väljer de flesta tvärtemot hur vi agerar idag. I ett exempel från boken i en intervjustudie gällande arbetstid får deltagare svara på om de skulle kunna tänka sig att gå ner i lön för att få mera fritid, en överväldigande majoritet svarar att de skulle göra det. Ändå ser vi en utveckling som leder i motsatt riktning. Frank hävdar att detta beror just på den positionella kapprustningen.

Det som fascinerar mig när man läser boken är hur långt ifrån USA är oss i Sverige, när det gäller jämlikhet. Till exempel föreslår författaren att en skolpeng vore ett steg i riktning mot ökad jämlikhet, medans vi här i Sverige går mot ökad ojämlikhet när vi införde skolpeng. En del sådana här saker gör att man inte känner igen sig i problemen, men som gör en än mer oroad av utvecklingen i vårt land. Det är inte svårt att påvisa poängen i den övertygelse, som jag delar med författaren, om att ökad jämlikhet skulle gynna alla i ett samhälle. Att konsumtionen och den verklighetsflykt som den materiella världen erbjuder är definitivt ett stort problem och idag väljer nog många bort ledighet för att just kunna konsumera mera.

Författaren visar hur svårt det blir för varje familj eller individ att se en skattehöjning (en ökad gemensam satsning på det offentliga) som något bra, eftersom den personliga budgeten i konsumismens tidevarv är så ansträngd att det skulle vara svårt för många att upprätthålla den konsumtion de har idag om skatten höjdes. Detta i sin tur leder till en negativ spiral neråt. Politiker föreslår skattesänkningar som ökar den privata konsumtionen och en fortsättning på den ständiga strävan uppåt i en positionell kapprustning.

I Sverige har vi länge haft ett stort uttag på inkomst genom skatt för att öka jämlikheten. Transferreringssystem som sett till att fördela samhällets tillgångar så de kommit alla till gagn. Det system som föreslås i boken går ut på att om vi vill vända trenden så att vi konsumerar mindre och sparar mer behövs morötter för detta. Frank föreslår en progressiv konsumtionskatt som ställs i förhållande till hur mycket vi väljer att spara. Detta skulle i sin tur leda till en fartsänkning på konsumtionstävlingen och leda till att förståelsen för det gemensamma inte prioriteras bort.

Någonstans i balansen mellan individen och kollektivet finns lösningen. Det som på kort sikt är bra för individen är inte alltid bra för kollektivet (eller ens för individen själv på lång sikt). Häri ligger utmaningen för framtidens politiker (som vill ha ökad jämlikhet), både retoriskt och pragmatiskt, hur vi får en ökad förståelse för det gemensamma samtidigt som vi visar på hur detta är bäst för individen. Hur kan vi sänka tempot på vårt samhällsbygge så att tid finns att tänka tanken fullt ut. Att säkra upp underifrån är klassik jämlikhetspolitik för frihet åt individen. Franks tydliga belysning av hur ojämlikheten drabbar alla samhällsskikt bör ge alla som kämpar för jämlikhet självförtroende att våga satsa på sin tro att detta leder till ett bättre samhälle för alla.

/Jack – Wigforssakademin

Annonser

Om Jack

Jag jobbar som ombudsman på Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Jag jobbar med folkbildning organisation och förhandling. Har även uppdrag för Arbetarnas BildningsFörbund som handledare. Innan dess har jag jobbat som snickare i 10 år. När jag inte jobbar finns en liten kolonistuga som behöver renoveras. Min lille pojk och tös och flickvän och jag bor i majorna. Löpträning önskar jag att jag kunde skriva att jag håller på med. Jag gick med i Olof Palme sen blev jag socialdemokrat, trots att han då vart död sen 23 år tillbaka. Historieätarna är det bästa jag sett på länge om man bortser från dokumentärfilmen om Palme.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Framtid, Välfärd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frånsprungen

  1. Anders Karlsson skriver:

    Gott, Jack, denna bok får bli nästa till samlingen. Positivt är att beskrivningarna om hur ojämligheten drabbar hela samhället bara blir fler och fler.
    En annan bok jag precis påbörjat är Tim Jackson´s Välfärd utan tillväxt. Min nyfikenhet på denna bok väcktes bl.a av Kajsa Ekis Ekmans recension som avslutas som följer: Det finns knappast någon av våra ministrar som skulle klara av en konfrontation med denna bok,- låt dem inte slippa undan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s