Måste man ta debatten?

Lena Sundström har skrivit Världens lyckligaste folk, en bok om Danmark. En bok jag nyligen läst och varmt rekommenderar. Här angrips frågan Dansk Folkeparti från olika håll och för en som eventuellt inte är helt uppdaterad på hur Muhammed karikatyrerna kom att reta upp en muslimsk värld får du här en djupare förklaring till hur det startade och hur det gick sen. Här kartläggs också språktester och Danskt Folke partis historia. Lena Sundström har verkligen gjort ett grundläggande jobb i att fråga alla från människan på gatan till politikern och chefredaktören om deras åsikter i utlänningsfrågan. Här är allas åsikter med.

 Boken kom ut 2009, alltså innan våra egna högerextremer kom in i riksdagen, och just därför är det spännande att läsa hur Danmark har gått från att vara ett land med rykte om sig att vara toleranta, till att nu blivit ett land där utlänningsfrågan upptar en allt större del av media utrymmet. Här pratas inte längre om integration utan om assimilering. Språktester har införts. Till en början klarade de flesta proven, därför ställdes krav på skärpta tester. Man fick som man ville, vilket ledde till att endast hälften av invandrarna klarade proven. Det är inte så konstigt, eftersom de var så svåra att endast 67 % av de infödda danskarna klarade av dem. Proven består dels i ett språktest men innehåller också ett antal frågor om Danmark som man tycker är viktigt att nyanlända vet. T ex ”Vilket transportmedel gjorde det möjligt för vikingarna att resa långt” och ”Vilket år vann det kvinnliga landslaget VM i handboll”. 2007 skärptes reglerna ytterligare med kortare tid att utföra testet och höjda gränser, och efter det är det bara 21,7 % som blir godkända. För er som glömt så är här en länk till ett annat populistiskt parti som drivit frågan om språktester.

Danmark är numera ett land där det är väldigt svårt att leva om man skulle få för sig att man vill leva med någon från ett annat land. Förutom att man måste ha ett kontantbelopp på 60 000 kronor på banken för att få ta sin älskling till hemlandet måste man dessutom ha en passande bostad (minst 20 kvadratmeter per person) samt inte ha levt på offentlig försörjning de senaste åren. Danmark meddelar också att om man ska ta emot flyktingar så ska de inte vara analfabeter, sjuka, ensamkommande eller tillhöra en större familj. Ensamkommande flyktingar är ledsna och svårintegrerade anser man.

Man hör ofta någon säga att vi måste ta debatten. Om man tar debatten resonerar man att frågan kommer att luftas och försvinna. Ifall detta stämde skulle Danmark vara ett land där man inte längre hade ett problem med invandrare. Där har man sannerligen luftat. Det verkar vara tvärt om. Ju mer vi luftar, desto mer blommar fördomarna upp. Jag anser att vi borde göra tvärt om, vi borde inte ta debatten. Inte på de högerextremas villkor. Inte låta dem sätta frågan på dagordningen. Istället ska vi bemöta främlingsrädsla med andra förklaringsmodeller. För det handlar mer om en känsla av otrygghet i samhället i stort, än ett faktiskt muslimhat. Integration och välfärd är svårare att sälja än skrämselpropaganda, men om vi är tydliga så kommer det att gå vägen.

Som tur är har inte SD lyckats sätta invandrarfrågan i samma fokus som i Danmark. Än. Nedan finns två länkar som rör européers inställning till slöjan samt lite om dommen som kom i december från DO rörande en kvinna som blivit avstängd från sin utbildning på grund av att hon bar slöja.

Lästips här och här

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Måste man ta debatten?

  1. Ali Esbati skriver:

    Bra skrivet om ett viktigt ämne!

    Tar mig friheten att skicka länk till en egen artikel på samma tema.
    http://esbati.blogspot.com/2011/01/vaga-vagra-ta-debatten.html

  2. Ping: FAS3 – ett hafsverk « Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s