Protester i Wisconsin

Lärare, poliser, brandmän, stålarbetare och studenter i tusental demonstrerar i Wisconsin, USA. Protesterna växer dag för dag och har spridit sig till flera delstater. Orsaken till protesterna är det lagförslag som lagts av guvernören Scott Walker, republikan, som innebär att större delen av de offentliganställda förlorar sin rätt till kollektiva förhandlingar i allt utom lön. I förslaget ingår också försämringar som gäller pension och sjukförsäkringar.  Idag betalar de offentliganställda redan avgifter till sin sjukförsäkring och pension men dessa avgifter ska komma att dubblas om förslaget går igenom.

Demonstranterna ser förslaget som ett angrepp på facket, och protesterna har stort stöd bland allmänheten i USA. Kongressbyggnaden i Madison har ockuperats av demonstranterna, och förvandlats till ett folkets hus. De poliser som ombads vräka ockupanterna vägrade och ställde sig på demonstranternas sida.

I dagsläget har tre fjärdedelar av USAs offentliganställda kollektiv förhandlingsrätt. De offentliganställda utgör hälften av medlemmarna i facket i USA, och försämringar i deras villkor är i förlängningen en attack mot fackföreningsrörelsen i stort.

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Protester i Wisconsin

 1. Ping: Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II

 2. Ping: Jobba gratis « Görans tankar och bagateller

 3. Parham skriver:

  Har följt denna protest sedan den började. Idag kom ett upplyftande radioreportage från USA.
  Lyssna på denna, man kan inte annat än bli glad när man hör den!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4377686&play=2936640&playtype=Ljudklipp

 4. Ping: Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II

 5. Gudrun Ryman skriver:

  Ja, nu har protesterna i Wisconsin pågått mer än två veckor. Många tiotusentals demonstranter och flera andra delstater som har följt efter. Men t ex DN och SvD tycker uppenbarligen inte att det är intressant nog att rapportera om (jag har hört av mig dit ett par ggr om det).
  Folk som var med på Tahirtorget i Egypten tycker i alla fall att det är viktigt vad som händer i Wisconsin också, har hört av sig via sms och på andra sätt!

  http://www.truth-out.org/wisconsin-the-first-stop-an-american-uprising67915

  http://www.yesmagazine.org/people-power/signs-of-the-times-the-best-protest-signs-in-madison?utm_source=fb&utm_medium=socmed&utm_content=Staff_BestWisconsinProtestSigns&utm_campaign=110219_PeoplePower

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s