Olof Palme

”Jag gick med i Olof Palme sen blev jag Socialdemokrat”

Idag är det 25 år sedan någon mördade Olof Palme. En sak som jag funderar över är varför det så ofta är de som kämpar för mänskliga rättigheter och jämnare fördelning människor emellan som får sätta livet till. Förtryckande diktators sitter i fyrtio år medans demokratiska socialister blir mördade på öppen gata.

Här kommer mitt favorittal med Olof Palme:

Det finns oerhört mycket som samhället kan göra för att underlätta invandrarnas situation, konkreta åtgärder som kan förstärka känslan av samhörighet och ömsesidig respekt. Därom ska jag i dag inte tala. Avgörande för om samhällets åtgärder skall få avsedd verkan är emellertid de enskilda människornas attityder till invandrarna.

Demokratin är fast förankrad här i landet. Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna. Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste. Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.

Men så enkelt är det ändå inte. Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori. Den har ett mycket enklare ursprung.

Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt. En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvaliteter att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde. Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen – på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken.

Därför ligger fördomarna alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som handlar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks.

Det handlar för mig om att vi ska se varandra som människor, inte döma varandra på grund av kön, etnicitet, utseende eller på annat sätt som gör att människor får sämre förutsättningar enbart av hur de ser ut. Och att det handlar inte bara vad vi gör politiskt utan framför allt hur vi beter oss mot varandra varje dag.

Jag var bara en liten pojk när Pamle mördades och har inte förens på senare tid upptäckt hans fantastiska bidrag till Sverige och världen.

Bidra gärna med tankar och andra saker om ni blivit påverkade av Olof Palme på något sätt.

/Jack

Annonser

Om Jack

Jag jobbar som ombudsman på Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Jag jobbar med folkbildning organisation och förhandling. Har även uppdrag för Arbetarnas BildningsFörbund som handledare. Innan dess har jag jobbat som snickare i 10 år. När jag inte jobbar finns en liten kolonistuga som behöver renoveras. Min lille pojk och tös och flickvän och jag bor i majorna. Löpträning önskar jag att jag kunde skriva att jag håller på med. Jag gick med i Olof Palme sen blev jag socialdemokrat, trots att han då vart död sen 23 år tillbaka. Historieätarna är det bästa jag sett på länge om man bortser från dokumentärfilmen om Palme.
Det här inlägget postades i Ideologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Olof Palme

  1. Thomas Gorin skriver:

    Jag var bara åtta år den där morgon för 25 år sedan men jag minns den allt för väl. Jag var först uppe. Rusade till teven för att kolla på barnprogrammet men möttes av den förödande nyheten att Palme var mördad. Till och med ett barn förstod hur världen förändrades. Tårarna kommer tillbaka varje gång jag tänker på det.

    Jag minns hur jag sprang in till mina föräldrar och ropade: ”Mamma, pappa, Palme är död!” De kunde först inte tro mig, hur skulle de kunna göra det? Det är fortfarande helt overkligt. Jag minns hur de till slut gick upp, jag minns hur tyst det var. Sen minns jag faktiskt inget mer. Det är bara helt tomt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s