”Något om jämställdhet” – underordning x 2

Inom facket finns ett antal platser som betraktas som lite viktigare än andra. Den så kallade portalparagrafen i föreningens stadgar en sådan plats. Där beskriver man i regel förbundets högtidliga uppgift. 2005 förtydligade mitt fack, Livsmedelsarbetareförbundet, sin uppgift genom att i 1 § i våra stadgar skriva in feminism bredvid socialismen som vår grundsyn. Skrivningen föregicks av viss diskussion, inte minst på kongressen. Frågan var känslig för en del. Att på det sättet likställa frågan om klass och kön väckte känslor även i ett så upplyst fackförbund som Livs (för upplysta, det är vi, den som tvekar kan vända sig till LO:s rapporter Röster om facket och jobbet…).

Jag minns att debatten på kongressen gjorde stort intryck på mig. Jag fick en klarare bild av själva grunderna i facket. Vad vi egentligen är och gör. Fackets uppdrag är att slåss för goda och utvecklande jobb och ett samhälle som präglas av politisk, social och ekonomisk demokrati. Utifrån arbetarnas underordnade ställning i produktionen och motsättningen mellan arbete och kapital organiserar vi oss mot klassamhället – för att frigöra människan. Men i arbets- samhälls- och familjelivet behandlas kvinnor underordnat män. Exempelvis genom lägre löner, mindre makt, större risk för våld och större ansvar i hemmet. Alltså måste relationen arbete/kapital, som det kapitalistiska systemet bygger på, kompletteras med att relationen män/kvinnor innebär ännu ett förtryck. Klass- och könsperspektivet måste föras samman. För att kunna tillgodogjorda sig perspektiven – och på sätt och vis se dem som ett och samma – krävs kunskap.

Tyvärr råder det fortfarande delade meningar om det verkligen finns en skev fördelning av livsvillkor mellan kvinnor och män. Trots år av folkbildning och andra insatser. Det känns såklart frustrerande eftersom fakta under så lång tid talat sitt tydliga språk. Att det fortfarande finns de som tvivlar är nog ett tecken på hur väl inarbetade könsstrukturerna är. Ett smidigt (och fickvänligt!) vapen mot kunskapsbristen är SCB:s lathund På tal om kvinnor och män finns här. Allt från inkomst, hälsa, familj, våld till tidsanvändning tas upp på ett överskådligt sätt. Siffrorna visar svart på vitt att den skeva könsuppdelningen gör sig gällande på samtliga samhällsområden. Inte minst inom facket. Skriften visar också att det går väldigt långsamt att bryta uppdelningen. Sämst ställt (när det kommer till representation) är det i näringslivstoppen. Av 1701 bolagsstyrelseledamöter är 332 kvinnor. Motsvarande siffra för VD:ar är 269 varav 2 är kvinnor, alltså 3 procent.

Utöver SCB:s skrift är fd. LO-ekonomen Anna Thoursies klassiska bild ett utmärkt sätt att visa på konsekvenserna av löneskillnader mellan kvinnor och män. Bilden har några år på nacken och är väl numera standard i fackliga studiesammanhang, men den tål att visas igen.

Fakta är en sak. Det räcker en bit. Men det ligger en tydlig hotbild inbäddad i frågan om jämställdhet. Så är det alltid när makt ska fördelas. De som har makt vill inte frivilligt släppa ifrån sig den. Det är därför vi bygger demokratiska strukturer. Idag har män makt på bekostnad av kvinnor och vi män lär inte släppa makten frivilligt.

Hotbilden förstärks dessutom av att myter kring sexualitet fortfarande finns med i bilden. Det jag tänker på är ett tankemönster som man ibland kan ana när frågan om jämställdhet kommer upp. Tankemönstret går ungefär ut på att jämställdhet skulle leda till att könsrollerna slätas ut – kvinnor och män blir samma – vilket i förlängningen kan innebära att man som kille riskerar att vakna upp som homosexuell en vacker dag. Jag tycker inte man ska underskatta det här tankemönstret. En inte obetydlig andel av oss män verkar sitta inne med bilden att homosexualitet är någon slags mentalt överförbar, och dessutom väldigt smittsam, sjukdom. I sin iver att inte drabbas tar man klivet över att bli ännu mera macho och för säkerhetsskull dras ett extra kvinnoförnedrande skämt på rasten.

Mot myter, fördomar och förlegade könsstrukturer ska man verka i det lilla och i det stora. I det lilla handlar det för mig om att försöka behandla människor som individer och inte som kön. I det lite större sammanhanget har vi som fackligt aktiva en rad verktyg. Några har redan nämnts här på bloggen. Det är bara att konstatera att i jobbet med lönekartläggningar, anmälningar till facklig utbildning, information och nomineringar så uppstår kritiska valsituationer. Där kan mönster brytas. Och vi som är aktiva i Livsmedelsarbetareförbundet har kanske extra mycket att leva upp till, med tanke på portalparagrafens högtidliga skrivning.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Ideologi, Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Något om jämställdhet” – underordning x 2

 1. n. bulun skriver:

  Fint skrivet! Får känslan av att Annika Härenstams föreläsningar på AV kan ha varit en inspiration till denna skrivelse. Om inte, så genomsyras flertalet av kurserna kring just detta budskap, vilket är grymt viktigt!

  Mer av detta finner du genom kursen: maktperspektiv i arbetslivet- norm och avvikelse”. Rekommenderas varmt!

 2. Sören skriver:

  I just lönedebatten tycker jag denna statistik från SCB säger rätt mycket;
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____149077.aspx

  I alla statistikförda lönekategorier har kvinnor mer än män i en enda: de sämst betalda kommunala – där ligger kvinnor 1% högre. I alla andra kategorier ligger män högre, ju högre upp på löneskalan desto större är skillnaden. I totalt snitt är löneskillnaden närmare 5000 än ovan nämnda 500.
  Jämställt? Right…

 3. Lisa Klaminder skriver:

  Riktigt intressant, särskilt bilden om en ”liten” löneskillnad. Snacka om att det blir tydligt att även en liten löneskillnad spelar roll. /lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s