Varför stressar medelklassen?

En av huvudorsakerna till att S förlorade valet var enligt Leif Pagrotsky att man inte stod bakom en politik som talade till medelklassen (intervju i DN idag). Att man inte skulle ha avfärdat RUT avdraget utan att ha formulerat ett alternativ. Han föreslår sedan bättre kollektivtrafik, bättre barnomsorg och bättre föräldraförsäkring. Jag förstår vad han menar. Jag hoppas bara att S aldrig menar att de ska formulera ett eget RUT avdrag. RUT skulle enligt högerpartierna lösa vardagsstressen för människor, hemhjälp för de som har råd, för de som kan betala någon annan att städa upp i deras hem. Det tycker jag per definition är fel. Om man inte hinner städa, så borde man tänka över sin livssituation.

Men faktum kvarstår, många familjer har det stressigt. Vanliga familjer hinner knappt hämta på dagis. Varför är det så? Jag tror att en stor anledning till att barnfamiljer inte får ihop sin tid är att man inte använder sig av föräldraledighetslagen. Föräldraledighetslagen ger alla rätt att gå ner i arbetstid tills barnen är 8 år gamla. Det är ofta väldigt svårt för människor att få igenom detta krav, även på arbetsplatser där man har ett aktivt fack. Min erfarenhet är att i tjänstemannayrken är facket ofta obefintligt, och då är det ännu svårare att hävda arbetsrätten. Så i praktiken finns inte föräldraledighetslagen, om ingen kan förhandla för dig, vad kan du då göra?

Det kan också ligga underförstått, att man ska jobba 100 %, eller mer, annars kan man söka sig någon annanstans. Att om man ska kunna göra karriär kan man inte komma och gnälla om dagishämtningar. Så människor kämpar på, och barnen träffar dagispersonalen mer än sina föräldrar. Det är ingen vits att man har bra lagar om de inte efterlevs. Om vi vill hjälpa de stressade familjerna måste vi göra något åt skillnaden mellan teori och praktik, och vi måste börja kräva våra rättigheter på jobbet. Alla ska vara med i facket, alla ska vara medvetna om vilka lagar och avtal som gäller. Det handlar om att göra gemensam sak av hur vi lever, det privata är politik.

Läs mer om föräldraledighetslagen här och här

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Partipolitik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Varför stressar medelklassen?

 1. Lisa Klaminder skriver:

  Roligt med så många svar! Jag tycker också att det är sjukt med den materiella stress som många verkar drivas av. Det är som att det är en mänsklig rättighet att bo i hus, och ha två bilar och åka till Thailand. Men det jag också tror är att de som kallar sig medelklass, utan att förstå det själva, håller på att bli arbetarklass i smyg. Dom har missat att när tryggheten på arbetsmarknaden försvinner, så påverkar det också dom. Därför är det viktigt att man medvetandegör även de som har det lite bättre, för dom har det snart inte så bra som dom tror… Och för att sossarna ska vara ett stort parti så måste medelklassen vara med på tåget.

 2. jmn skriver:

  Hur var det med den fria marknaden?

  Rut och rotavdrag är väl ett ypperliga exempel på att på statligt vis hålla lågproduktiva industrier under armarna?

  Skulle inte den fria marknaden bestämma eller hur var det?

 3. Lars skriver:

  Herregud. Nu måste tydligen alla städa sina egna hus/lägenheter för att man skall räknas som arbetarklass… Det måste väl ändå vara ett val som var och en får göra utan att du skall moralisera över hur folk skall disponera sin fritid? Sedan kan man ju självklart diskutera nyttan med ett rutavdrag kanske till och med rotavdraget?

 4. Gydvan skriver:

  Tror inte att det är själva okunskapen som är medelklassens största problem utan precis som Parham P också skriver den matriella stressen som är orsaken.
  Tror även att om man som tjänsteman går ner till 75% arbetstid så har man oftast kvar alla sina arbetsuppgifter vilket är en stressfälla som är ett stort problem.

  Inom Handels och Kommunals verksamhetsområden finns det oftast en deltidare som vill jobba mer och gärna höjer sin tjänstgöringsgrad men inom tjänstemannasektorn finns inte så många deltidare som vill jobba mer.

  Men generellt sett så är okunskapen om vår arbetsrätt stor och just därför är det lätt att montera ner den vilket alliansen vet.

 5. Parham Pourbayramian skriver:

  Medelklassen stressar för att de inte ska behöva sänka sin levnadsstandard (materiellt ). Då skulle de ju bli kallade för ”arbetarklass”. Det är skräcken att inte tillhöra de ”fina och duktiga” som gör att vi beter oss som vi gör.
  De som jobbar så mycket gör ju det sällan för att spara ihop till att kunna umgås mer med sina barn och vänner. Det finns ju så mycket viktigare saker, som att renovera köket, badrummet osv. Gud förbjude om man inte kan visa upp ett hem som är hämtat ur en inredningstidning.

  Många kanske inte vet något om föräldrarledighetslagen, men jag tror iofs inte om det hade spelat någon roll. Det är våra egna prioriteringar som ligger fel.

  Det är skeva ideal som gör att vi värdesätter det ytliga istället för att sätta värde i att kunna vara med sina barn och vänner.

 6. Ping: Ökad barnfattigdom « Görans tankar och bagateller

 7. Lisa Klaminder skriver:

  Hej, mig kan man nå på lisa_wielbass@hotmail.com

  /Lisa

 8. Johan Ulvenlöv skriver:

  Hej!

  Hur kommer jag i kontakt med er som driver denna blogg?

  Mvh/Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s