Uruguay

Mina föräldrar kommer från den lilla nationen Uruguay i Sydamerika. Dom kom till Sverige på 70-talet då dom flydde från den militärdiktatur som rådde inte bara i Uruguay utan nästan hela kontinenten.

Uruguay gick från att vara ett rikt och framgångsrikt land på 30-talet till att bli en fattig nation styrd av militärjuntan. Landet styrdes av militären fram till 1985. I tjugo år framåt styrdes sedan landet av högerregeringar tills valet 2004 då vänstern tog makten för första gången. Den nya regeringen satte genast igång med ett antal reformer och lagar för att förbättra levnadsvillkoren för landets invånare. 2009 belönades man för sitt fina arbete med att återigen vinna valet. Idag så finns Uruguay högt upp på listan över länder med störst tillväxt, något som gäller för hela Latinamerika. Idag så står företag på kö för att få investera i lilla Uruguay och ekonomin blomstrar.

Något som slår mig är att man här hemma ofta får höra att vänsterregeringar är lika med höga skatter och företagsflykter. Detta stämmer inte alls om man tittar på Uruguay.  Där har du en vänsterregering som inte tvekar att beskatta företag, reglera marknaden eller förbjuda privatiseringar men företagen vill likväl stanna. Faktum är att Uruguays regering är vänster men också vänligt inställda mot privat sektor då man vet att den genererar jobb och skatteintäkter.

Man har också valt att investera sina intäkter i samhället och välfärden. När det gäller miljötänkandet så ligger man i framkant och investerar enorma summor för att bli av med sitt oljeberoende. På utbildningssidan så har man de senaste fyra åren arbetat utefter ett utbildningsprogram som heter Plan Ceibal där man delar ut en laptop till varje skolbarn för att använda i skolan och i hemmet för övriga familjen. Detta gör man för att skapa social rättvisa där alla ska ha tillgång till kunskap och kommunikation.

Jag kan inte sluta tänka på den framgång mina föräldrars hemland gör utan att jämföra med vårt Sverige. Ett Sverige som Uruguay hämtat flera av sina välfärdsidéer ifrån. Ett Sverige som alltid varit ett föregångsland för Latinamerika. Ett Sverige som idag blir frånsprunget av många länder när det gäller välfärd, mänskliga rättigheter och social rättvisa.

Alliansen kan linda in sina ord så mycket dom vill för jag vet att socialism är den bästa medicinen för ett samhälle vart än i världen du befinner dig.

/ Sebastian

Annonser

Om Sebastian de Souza

Ålder: 33 Bor: Önnered Familj: sambo och 3 barn Yrke: verksamhetschef Facklig bakgrund: fd förtroendevald på Volvo PV, handledare på GAF m.m Intressen: fotboll, politik och film Politisk åsikt: Socialdemokrat
Det här inlägget postades i Partipolitik, Välfärd. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Uruguay

 1. Ping: Fiatsjuka i Skellefteå « Görans tankar och bagateller

 2. Lisa Klaminder skriver:

  Väldigt intressant, det finns en sån hård mytbildnig kring att det bara är högerpolitik som är företagsvänligt, och det är sånt skitsnack. Roligt att läsa ett konkret exempel på att det är fel, att det visst går att vara vänster och driva en politik som får företag att investera.

  • Sebastian de Souza skriver:

   Håller med. Ibland kan det gå så långt att man nästan tror på högerns retorik…
   Jag vill tro att det är trygghet,stabilitet och kunskap som är det mest lockande när det gäller att etablera sig i nya länder och när det gäller dom bitarna så är en vänsterregering klart bäst på att leverera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s