Tillväxt

Jag läste en intressant artikel på vänsterekonomernas blogg om näringspolitik. Man kan lätt få för sig att det bara är genom avregleringar och skattesänkningar som man kan få företag att etablera sig i ett land. Det är här är fel, hade det varit rätt hade länder som Bulgarien och Uzbekistan vara starka handelsmetropoler, men så är inte fallet. Det som är sant tillväxtvänligt är enligt OECD:s rapport ”Territorial Review: Stockholm” är istället en bra a-kassa, dagis, avgiftsfri utbildning, god folkhälsa och bra och gratis vård.

 En bra a-kassa gör att vi i Sverige har få discouraged workers, alltså när man blir av med jobbet fortsätter man söka jobb trots att det känns hopplöst en stund. Våra hyfsat höga lägsta löner tjänar samma syfte. Att folk inte förlorar hoppet. Nu är det ju si och så med a-kassan så andelen människor som känner att det inte är lönt att söka jobb har säkerligen ökat.

Dagis är också bra för tillväxten, det är en fördel för ett land om de som är föräldrar kan jobba även när barnen är små. Om en dagisplats blir allt för dyr kommer det inte att löna sig att jobba och det leder då till att en mindre andel av befolkningen är arbetsför.

 Om arbetskraften är utbildad så har man bättre arbetare att välja mellan, dom kan utföra svårare uppgifter och blir mer attraktiva att anställa. Gratis universitet är alltså bra och företagsvänligt.

En god folkhälsa är en bra sak för företagsklimatet, det säger sig självt, är man frisk kan man jobba mer och bättre. Bra arbetsmiljö borde alltså ligga i allas intresse, går vi inte och dör eller skadar oss hela tiden på jobbet producerar vi mer. Bra och gratis vård är också viktigt, då slipper företagen ta fram privata vårdförsäkringar till sina arbetare. Så enkelt allt är egentligen, undrar varför inte alla fattat det här. Läs hela artikeln här.

Dagens klassmarkör: Får du träna på arbetstid?

a)      Ja, det betyder att du tillhör medelklassen eller uppåt

b)      Nej, tyvärr du tillhör slit-och-släng klassen. Även kallad LO kollektivet

Läs mer om träning på jobbet här

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tillväxt

  1. Ping: Socialförsäkringsministern tänker « Görans tankar och bagateller

  2. Jack Rolka skriver:

    Thomas använder också en härlig klassmarkör:
    Duschar du innan eller efter jobbet?
    Mycket bra inlägg! Man förvånas att inte fler ser hur tydligt det är. Att ett välmående samhälle är bra för alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s