Låt oss tömma våra glas!

Sitter i byssjan och följer diskussionen som pågår. Sällan väljer jag att bara sitta tillbaka och endast lyssna på det som framförs av mina arbetskamrater. När jag nu gör det, slår det mig i lyssnandes stund. Allt som oftast är vi arga på saker som inte direkt är stora visioner om förändringar i vårt dagliga arbete eller vardagsliv. Det som gör oss mest förbannade är att de som företräder oss har bra löner eller att några få går egenvalt hemma på a-kassa fast de kan jobba. Eller att någon brorsa eller granne eller systers mosters brorsas bror är förtidspensionär och jobbar svart. En del har till och med mage att skylla problemen på människor för hur de ser ut. Tar vi dessa problem, som verkar vara de enda bekymmer värda att diskutera idag, och tittar på de lösningar som föreslås för att reda ut problemen hörs allt som oftast:

– det ska löna sig att arbeta – vi måste ha mera kontroll och disciplin – det finns jobb om man bara vill jobba.

Om vi använder vår samlade kraft och ställer oss bakom dessa lösningar tror vi då att allt kommer att bli bättre på våra jobb eller i våra vardagsliv? För det är väl det som det faktiskt handlar om? Att vi ska få det bättre. Vi borde egentligen tömma våra glas fyllda med missnöje mot bidragstagare och lata människor, bortskämda ungdomar och välavlönade företrädare. Istället borde vi sitta där med tomma glas och fundera på vad för slags missnöje vi kan fylla våra glas med. Däri skulle jag bl.a. fylla på med; allt för stressigt tempo på jobbet, dåligt planerad arbetsmiljö, försämrad anställningstrygghet och för långa arbetsdagar. Vad skulle du fylla på med?

Då skulle vi kunna skåla för en framtid som tror på att förändringen är möjlig. Att de problem som faktiskt förenar oss, ser vi varje dag och de gör oss förbannade! Jag tror dock att missnöjet allt för ofta riktas fel. Det riktas mot saker som inte kommer leda till förbättring utan bara mot mera missnöje riktat mot varandra.

Jag tog senare del i diskussionen. Debatt uppstod mellan mig och en av mina arbetskamrater då han starkt hävdade att allt var bidragstagarnas fel. Efter rastens slut kom andra kamrater fram och sa att de gillade det jag sagt och höll med. Detta ger mig god framtidstro, att jag inte är förvirrad och fast i någon slags romans med det som en gång varit. Många ser faktiskt att problem finns än idag. Ibland måste bara någon rasera väggen som vissa så envist står och stångar sig emot.

skål/Jack

Annonser

Om Jack

Jag jobbar som ombudsman på Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Jag jobbar med folkbildning organisation och förhandling. Har även uppdrag för Arbetarnas BildningsFörbund som handledare. Innan dess har jag jobbat som snickare i 10 år. När jag inte jobbar finns en liten kolonistuga som behöver renoveras. Min lille pojk och tös och flickvän och jag bor i majorna. Löpträning önskar jag att jag kunde skriva att jag håller på med. Jag gick med i Olof Palme sen blev jag socialdemokrat, trots att han då vart död sen 23 år tillbaka. Historieätarna är det bästa jag sett på länge om man bortser från dokumentärfilmen om Palme.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Framtid. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Låt oss tömma våra glas!

 1. Gydvan skriver:

  Kan bara hålla med 🙂 .
  Har i min yrkeskarriär varit ute på en hel del konferenser, tillställningar, utbildningar och arbetsplatser och kan bara säga om man tar samtalet så inser ofta folk att de har gått på en taskig högerkrok genom att rikta missnöjet mot svagare grupper.
  Men samtalet är så viktigt så viktigt, det får inte bli låsta positioner utan där måste finnas en respekt när man bemöter de åsikterna. Om man berättar om konsekvenserna de åsikterna för med sig så brukar folk tänka till.
  Ta tex myten om de fuskande sjukskrivna om man ställer frågan om var fakta för detta finns så berättar ju alla om en granne eller släkting som fuskar och då kan man bara ställa frågan om de har läst läkarintyget eller om de har anmält denne till FK för annars så är man ju medbrottsling.
  De fakta som jag har fått till mig av seriösa forskare är ju att ingenting visar att fusket varit mer utbrett inom tex sjukförsäkringen än andra system.
  Ett samtal grundat på respekt, fakta och ideologi är aldrig fel att ta 🙂

 2. Parham Pourbayramian skriver:

  Mycket bra inlägg!
  Ett klassiskt ordspråk är ”Tystnad är samtycke”
  Just därför måste vi säga ifrån när något vi hör är felaktigt. Sitter vi tysta när hat/fördomar/intolerans yttras och sprids så är vi själva lika ansvariga.
  Att bemöta som du gjorde på ett respektfullt sätt är helt rätt.
  Att kunna bemöta fördomar med fakta och argument kan inte bara få denne utan även de runt omkring att ta sig en funderare på vad det är som sägs egentligen.

  När du vågar stå upp för respekt/tolerans/solidaritet så inspirerar du även din kamrat som håller med dig att nästa gång våga säga sin mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s