Facebook status kostade honom jobbet

Satte morgonkaffet i halsen när nyheterna rapporterar att en man blev av med jobbet för att han skrev på Fb ”en dag kvar av veckan på detta dårhus.” Illojalt tyckte Volvo, som skickade hem mannen direkt. Min fråga är om man kan säga upp någon för en sådan kommentar, är det inte lite överdrivet? Vet att det är flera duktiga förhandlare som följer bloggen, ni kan väl berätta hur  ni skulle ha förhandlat i ett sånt här fall,

Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Facebook status kostade honom jobbet

 1. Ping: Yttrandefrihet | Mellan anpassning och motstånd

 2. Sören skriver:

  Enligt nedan fick även två kollegor som kommenterat på inlägget gå.
  http://malmo.vansterpartiet.se/?p=2404

 3. Håkan Engh skriver:

  Sådan är väl den bistra verkligheten för de som är anställda av ett bemanningsföretag: Att det företaget där du jobbar som inhyrd när som helst kan kontakta din arbetsgivare (bemanningsföretaget) o säga att den killen/tjejen vill vi inte ha mer. Och dagen därpå så är du inte inhyrd på det stället något mer. Vill det sig illa så har inte din arbetsgivare något annat uppdrag som matchar din kompetens, då råder det arbetsbrist……

 4. Mats skriver:

  TCO-juristen Samuel Engblom uttalar sig i frågan:
  ” – Alla anställda har yttrandefrihet, men också lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare. Att det är ett bemanningsföretag ska egentligen inte ha betydelse. Men exakt var de arbetsrättsliga gränserna går i det fallet är svårt att säga. Det har, mig veterligt, aldrig prövats av AD, säger Samuel Engblom.

  Hur inlägg på facebook ska bedömas arbetsrättsligt är inte heller prövat.

  – Du kanske uppfattar det som ett privat yttrande när du skriver det, men det blir väldigt snabbt offentligt. Om du har ett par hundra vänner på facebook så har de vännerna i sin tur flera tusen vänner.

  – Men det tar många år innan vi har någon riktig vägledning eftersom det behövs flera domar i AD innan man kan se klara riktlinjer. Sociala medier hamnar någonstans mitt emellan en insändare och fikasnack.
  […]
  Uttryck som ”skitföretag” eller ”dårhus” kan vara mindre lämpligt, men påverkar sannolikt i första hand lönesättningen och framtida karriärmöjligheter.

  – Det är knappast saklig grund för uppsägning, menar Samuel Engblom.”
  http://www.gp.se/ekonomi/1.523150-facebook-andrar-granser

  Jag tycker det verkar helt galet att börja säga upp/avsluta uppdrag på sådana här grunder!

 5. Lisa Klaminder skriver:

  Jag vet inte om jag kan hålla med om att en person som är anställd i ett bemanningsföretag och jobbar på volvo har volvo som kund? Det beror kanske på vad man är anställd för att göra. Bemanningsbranschen har ett eget avtal och enligt det avtalet har företaget som hyr in en hel del ”arbetsgivaransvar”. Och det står i artikeln att personen var inhyrd, inte konsult.
  Sören: Helt galet att man kan göra sig av med folk hur som helst, extra allvarligt att man köper ut skyddsombud. Hemskt.

 6. Sören skriver:

  Inte konsult, bemanningsföretag. Vilka oftast har tämligen usla villkor åt alla håll och kanter redan som det är. Självklart finns det gränser men här känns det lite väl drastiskt. Illojalt mot företaget förutsätter en risk för skada vilket inte känns aktuellt i fallet.

  Vad sägs om den här då?
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.522930-skyddsombud-tvingades-att-sluta
  Att ifrågasätta arbetsmiljön = tack och hej. Anställningstrygghet och arbetsmiljö får båda stryka på foten när upphandlade underleverantörer ska konkurrera till underpriser. För att inte tala om långsiktigheten och samhällsnyttan…

 7. Ping: Lojalitetsplikten « Görans tankar och bagateller

 8. SvavaValkyrie skriver:

  De har satt en konstig rubrik. Han var ju konsult, vilket innebär att Volvo inte var hans arbetsgivare utan hans kund. Jag har själv varit konsult och skulle aldrig i livet skriva något liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s