Personer som borde ingå i S nya partistyrelse

Nedan har vi (Erik och Fredrik) listat några personer som vi tycker borde ingå i Socialdemokraternas partistyrelse. Vi tycker att diskussionen om S förnyelse behöver behandla både politikens innehåll och personfrågor. Som medlemmar i partiet anser vi oss ha rätt att ha åsikter om båda områdena.

Personerna nedan tycker vi är duktiga och står för åsikter i partiet som vi tycker behövs. Vi är medvetna om att listan är både kändis- och akademikertung. Det är såklart lite synd. Men det har sin förklaring i att vi mest känner till gräsrötter i vår närhet samt att akademiskt lagda parti- och fackmedlemmar är bättre på att göra sin röst hörd till en större skara.

Inte desto mindre – personerna nedan tror vi skulle bidra med mycket gott i ledningen av det socialdemokratiska partiet!

Lisa Björck

Är klok, ung och vass transportarbetare från ett av de radikalare i LO-förbunden, Transport. Lisa är numera anställd på förbundskontoret som facklig-politiskt ombudsman. Lisa har en facklig och ideologisk kompass som gör att hon på ett självklart sätt kan föra in löntagarperspektivet i den politiska debatten. Utöver det är hon en mycket duktig kommunikatör, vilket hon bland annat visade under senaste LO-kongressen och under Almedalsveckan 2010. Mer info här.

Marika Lindgren-Åsbrink

En av socialdemokratins klarast lysande namn, en nationalekonom och socialdemokrat som på sin blogg Storstad på ett briljant sätt förenar förnuft och känsla – kan politiska resonemang föras! Bör så snart som möjligt bli Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Här är henne blogg.

Anna Johansson

Är ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och kommunalråd i samma stad. Anna har skaffat sig en gedigen politisk erfarenhet efter att under lång tid brottats med storstadens utmaningar. Anna kombinerar en pragmatiskt hållning till samhällsproblemen med ideologisk medvetenhet. Uppvuxen i nordöstra Göteborg och bosatt i Bergsjön. Mer info här.

Martin Lindblom

I en tid när arbetslivsfrågor till synes ställs på undantag i den samhälleliga och politiska debatten, när inte ens alla socialdemokrater verkar begripa att vi lever i ett klassamhälle, då har Martin Lindbloms ledare i LO-Tidningen varit oumbärliga, och det känns riktigt tungt att han slutat där nu. Politisk kompass i form av klasskänsla efterlyste Björn Elmbrant i en bra artikel häromåret, och om det är någon som har politisk kompass så är det Lindblom. Mer info om Martin Lindblom här.

Kajsa Borgnäs

Vad gäller ren och skär intellektuell kraft, vad de engelskspråkiga skulle kalla ”intellectual firepower” (låter bara dumt att översätta det till svenska), är hon oöverträffad i socialdemokratin och antagligen också svensk politik över huvud taget. Egen blogg här.

Leif Pagrotsky

Är riksdagsledamot från Göteborg. Utöver sina erfarenheter från tiden som statsråd och som anställd i finansdepartementet har Leif bland annat jobbat i Sveriges Riksbank och OECD. Utöver sina professionella meriter är Leif en politiker med stor integritet som följer sina värderingar och vågar tänka utanför boxen. Leif redovisar öppet vad han vill med politiken genom att vara en aktiv debattör, bland annat som krönikor i GP. Att han inte är rädd för att stå upp för sin åsikt även när det blåser snålt visade han bland annat genom att bli en ledande företrädare för nej-sidan i EMU omröstningen 2003. Mer info här.

Karl-Petter Thorvaldsson

Slå upp ”förankring” i en ordbok och hitta en bild på Karl-Petter ”Kålle” Thorvaldsson. Folkrörelseideolog och folkbildare, jordnära och idépolitisk på en gång. Mer info här.

 

Irene Wennemo

Numera huvudsekreterare i den stora socialförsäkringsutredningen, tidigare chef för LO:s arbetslivsenhet. Irene är väl bevandrad på områden där socialdemokratin är i skriande behov hållbara strategier för framtiden, nämligen välfärds- och sysselsättningsfrågorna. Fil dr i sociologi. Mer info här.

Lena Sommestad

En av få utpräglat intellektuella i Socialdemokraterna idag med rejäl regeringserfarenhet: en fascinerande kombination. Uppenbart en mycket kompetent och även nytänkande politiker. Egen blogg här.

 

Claes Borgström

Den ena (bättre?) halvan av advokatbyrån Borgström & Bodström. Claes är en erfaren jurist med bland annat sju års erfarenhet som Jämo. Sedan dess har Claes varit en av de främsta feministerna i arbetarrörelsen. Claes var socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor och var föredragande på området under partikongressen 2009. I de rollerna resonerade han glasklart och förnuftigt på ett sätt som fullständigt slog ut de politiska motståndarna. Mer info här.

/ Erik Bengtsson och Fredrik Ståhle.

GP, 1, LO-t, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, DN 1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, 4, 5. 6. SVT, 2, 3. EX, 1, 2.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Personer som borde ingå i S nya partistyrelse

 1. Sara skriver:

  jag tycker även Morgan Johansson borde finnas med.

 2. Sebastian skriver:

  Bra namn, saknar dock Daniel Suhonen.

 3. G S skriver:

  Mycket roligt att få se nya tänkbara namn som kan tänkas ingå i partistyrelsen.
  En blandning av MYCKET nytt och några erfarna är ett MÅSTE för att få med så kallat vanligt folk.
  Det går inte att förändra partiet med dom som sitter där nu!
  Jag är säker på att det finns fler kompitenta kamrater utanför Stockholm.
  Ett KRAV är att rörelsen rör på sig

 4. Ping: Det är inte möjligt att skänka bort medlemmarnas lön! | LO Bloggen

 5. brittasethson skriver:

  Jag håller fullständigt med. Hela gamla toppen ska bort. In med en rad ypperliga socialdemokrater som inte har haft något med vare sig den misslyckade oppositionspolitiken eller med den helt havererade valrörelsen.

  Sen läser vi alla partiprotrammet och kongressbesluten och rådslagsmaterialet och sätter igång och utvecklar politiken ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s