Seriöst bemötande önskas

När man diskuterar politik i dagsläget slutar det ofta med att man pratar om Sverige Demokraterna. Alla förtroendevalda, politisk intresserade och politiskt aktiva på vänsterkanten uttalar sig tvärsäkert om det rasistiska partiet med dess unkna värderingar. Det finns en sak som alla verkar ha glömt bort. Det var arbetarklassen som röstade in SD i riksdagen. Det var dom som vi vill nå som valde att lägga sin röst på ett högerextremt parti. Påpekar man det raljeras det gärna om att väljarna är dumma, dom förstår inte sitt eget bästa. Ingen vill ju ha att göra med rasister, så vi pratar över huvudet på dom, och låtsas som att vi vet bäst. Jag tycker också att Sverige Demokraternas politik är hemsk, men jag tycker Reinfeldt är hemskare. Det är pga Alliansens politik som vi har högerextremer med i leken. Det är när samhället hårdnar som det destruktiva kommer fram hos människor. Därför måste vi bemöta personer som röstat på SD på en nivå så att de inte känner sig alienerade. Man måste inte ta debatten med SD i media, men man måste prata med deras väljare, och förklara att vi tar deras oro på allvar. Förklara att det finns andra lösningar på problemen i samhället än att utse syndabockar. Det är också där Socialdemokraterna misslyckats, man har inte lyckats visa att välfärden lönar sig. Man har gjort neddragningar när man skulle ha satsat, och det har kostat oss makten. Det är inte sammarbetet med vänstern som sänkt oss, och det är inte Mona som lurat oss på vinsten, det är att vi inte har visat för folket att det lönar sig att betala skatt. Så se inte ner på dom som röstat på SD, vi måste vinna tillbaka deras förtroende genom att diskutera vår samhällssyn. Och till alla If Metallare, läs Renzo Arneröds krönika i senaste medlemsmagasinet, den är riktigt riktigt bra.

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Seriöst bemötande önskas

  1. Sören skriver:

    Du har många rätt i det du skriver! Frågan är bara hur, för precis som du är inne på så utmärker sig SD-väljarna med att ha ett lågt förtroende för det politiska etablissemangen (VALU).

    SD är ett illaluktande parti, det tänker jag inte sluta säga, men det innebär inte alls att alla SD-väljare är uttalade rasister. Nog för att det finns en grupp bland väljarna med skrämmande människosyn, vilka tenderas att höras mest i diverse kommentarsfält och bloggar över hela internet, men majoriteten är först och främst att beteckna som missnöjesväljare. SD presenterar en extremt förenklad problembeskrivning och en lika förenklad problemlösning, vilket fångar många som ser samhällsproblem omkring sig men inte kan eller vill se komplexiteten bakom.

    Så på något sätt är det upp till oss att visa dels att SD:s ”quickfix” inte är välgrundad och inte ger de resultat de hoppas på, dels försöka få människor (inte bara SD-väljare) att förstå att det finns konstruktiva, verkliga lösningar även om de känns väldigt långt bort som samhället ser ut nu. Lösningar där debatter om ekonomiska poster och procent av arbetskraften hit och dit är helt irrelevanta.

  2. Lisa Klaminder skriver:

    Det kanske är så att det blir svårt att förstå fördelarna med invandring om man inte tycker att alla människor ska ha lika villkor? Personligen har jag svårt för alla typer av argument där man försöker övertyga om att invandring lönar sig, antingen för att det är så skoj med ”nya” kulturer, eller för invandrarna är ekonomiskt gångbara. Jag kan bara tycka att eftersom alla människor har samma grundläggande rättigheter så ska man i alla lägen hjälpa dom som behöver hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s