Ungdomslöner/Yrkesintroduktion

If Metalls avtalsråd har röstat igenom ungdomslöner, vilket betyder att personer under 25 år kan anställas till en lön som är 25 % lägre än lägsta lönen. Man gör det med motiveringen att något måste göras åt ungdomsarbetslösheten, och att om vi sänker lönen så blir ungdomar mer attraktiva på arbetsmarknaden. Enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare If Metall så är syftet att hjälpa ungdomar att få utbildning och jobb. Man kallar det avtal om yrkesintroduktion. Avtalen förutsätter ett lokalt avtal och ska tillämpas på ungdomar som saknar relevant yrkeserfarenhet. Enligt If Metall själva så tar man nu sitt ansvar för att göra något åt den exceptionellt höga arbetslösheten bland ungdomar.

Jag ser flera problem med det nya avtalet.

Det är ideologiskt ett kliv åt höger, centern jublar, vilket i sig borde få varje facklig medlem att rysa, men helt klart är att ungdomslöner ligger i linje med borgerlig politik. Vad hände med löftet? Det bildades fackföreningar för att individen skulle slippa konkurrera med sänkta löner. Nu öppnar vi själva upp för lönedumpning. Man talar om att ge incitament för att anställa unga, och jag känner att jag mår lite illa.

Eftersom det krävs lokala avtal för att få nyttja yrkesintroduktionen så är det lokalt som striderna kommer att stå. Kommer man att kunna få igenom att avtalet används för att anställa ungdomar utan yrkeserfarenhet? Eller blir det kanske som med bemanningsbranschen? Det finns goda möjligheter för fackklubbar att teckna avtal om bemanning, man har rätt att kräva medellöner, man har till och med rätt att kräva att anställda genom bemanningsföretag ska kunna få del av bonusar och andra löneförmåner. Det här fungerar säkert på större företag, med stark facklig tradition, men det fungerar riktigt dåligt på väldigt många av If Metalls arbetsplatser idag. Inhyrd personal behandlas som andra klassens arbetare, där både deras rättigheter till avtalsenlig lön samt en god arbetsmiljö kränks. Jag tror att yrkesintroduktionen kommer ha många problem med att nå de som behöver den mest. Jag ställer mig dessutom väldigt tveksam till att man öppnar upp för ytterligare en osäker anställningsform.

Kan man leva på 25 % av lönen? I mitt avtal skulle det innebära ca 13500 innan skatt, alltså runt 10 000kr efter skatt. Det finns också unga människor som har barn att ta hand om. Hur ska det gå till? Och när blev det fackets roll att försämra villkoren? Hur ska man nu kunna övertyga redan skeptiska unga om att det är jätteviktigt att gå med i facket? När facket går med på att sänka deras löner.

Kanske är det så som jag konstaterade när jag var på If Metall Göteborgs senaste representantskapsmöte, där en hel sal full med förtroendevalda If Metallare endast uppbringade fyra kvinnor, att det största problemet med representationen i If Metall inte är bristen på kvinnor, utan bristen på ungdomar. Hade fler personer i toppen av If Metalls hierarki varit yngre så hade man kanske inte röstat igenom ett sådant här förslag. Jag kommer aldrig att köpa den här formen av nyliberal argumentation, att vi arbetare måste konkurrera med sämre villkor, att det på något sätt är modernt att arbetarna ska få det sämre. Att man måste anpassa sig till tiden. Jag tycker att det är tvärtom, modernt är att konkurrera med kompetens. Öppna upp för fler möjligheter att studera, gör det lättare att gå på Komvux, återställ studieledighetslagen, höj studiebidragen, stärk arbetsrätten så att företagen inte kan spela ut oss mot varandra. Återställ a-kassan, värna om våra rättigheter, ställ liknande krav på EU. Om vi har en massa unga människor som inte har en bra utbildning så är det snarare en klassfråga än ett argument till ungdomslöner, i ett tryggt och starkt samhälle har vi tid och råd att bilda oss, och det är så vi ska konkurrera, inte med taskiga villkor.

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ungdomslöner/Yrkesintroduktion

  1. Fredrik Ståhle skriver:

    Lade märke till att Löfven själv hade uppenbara problem att förklara skillnaden mellan IF Metalls avtal och regeringens modell i Ekots lördagsintervju, cirka fem minuter in…
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=4189355

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s