Jämställdhet, inte bara i Sverige

Jag fastnade i en debatt i EU parlamentet rörande föräldraledighet. Kommissionen har lagt ett förslag som innebär att de nuvarande reglerna ändras så att kvinnan ska kunna vara ledig 18 veckor istället för 14 och att 6 veckor ska vara obligatoriska efter förlossningen. Man vill också höja ersättningen till 100% av lönen, samt stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden gentemot arbetsgivaren. I förslaget ingår också en pappaledighet på två veckor. Reglerna säger sedan innan att gravida ska slippa nattarbete om det är nödvändigt med tanke på kvinnans hälsa, samt att de inte ska utföra arbete som medför exponering för farliga ämnen. Man ska heller inte kunna bli uppsagd pga graviditeten, eller förlora några av de rättigheter man har enligt anställningsavtalet. I debatten tog flera av parlamentarikerna upp demografi frågan, helt enkelt hur ser Eu:s befolkning ut, hur många barn föds i de olika länderna osv. Man anser sig kunna visa att de länder där man har en traditionell syn på familjen och kvinnans roll leder det till ett lägre barnafödande än länder där man satsat på en jämställd familjepolitik. Alltså, där kvinnor och män lever mer jämställt där föds också fler barn. Se även grafen en bit ner, där visar man ett samband mellan jämställdhet och barnafödande.

Kommissionens direktiv behandlas av både EU parlamentet och Ministerrådet som ska fatta beslut tillsammans. Parlamentet har beslutat att ställa sig bakom förslaget, och det återstår att se vad ministerrådet beslutar. Intressant nog så anser regeringen att det var ett dåligt beslut av parlamentet.  Man anger som skäl till detta ställningstagande att det är ett bakslag för den svenska jämställdheten. Regeringen borde veta att Eu:s direktiv är minimiregler, alltså fungerar bara som en bas. De länder som har bättre lagar behöver inte sänka sina krav. Det stora flertalet länder i EU har dock inte så bra lagar för föräldrar som vi har i Sverige. För dessa kommer ett ev nytt EU direktiv att förbättra situationen avsevärt. Eva-Britt Svensson (v) anser att det var mycket positivt att man lyckades förlänga ledigheten, samt att man fick in en pappaledighet, om än en kortare sådan. Olle Ludvigsson (s) och Anna Hedh (s) skriver i debattartikel i GP att det är solklart att de nya reglerna skulle flytta fram positionerna på jämställdhetsområdet.

Från ett fackligt håll förstår man hur jämställdhetsfrågan hänger ihop med trygghet på arbetsmarknaden. Många kvinnor drabbas av den ökade otrygghet som börjar sprida sig på arbetsmarknaden. I den subventionerade låglönesektor som bildas med hjälp av RUT-avdraget drabbas många kvinnor av dåliga arbetsvillkor och låga löner. Vi måste i alla lägen och på alla nivåer driva på för en ökad jämställdhet och en tryggare arbetsmarknad. Därför är det av största vikt att fackliga företrädare har bra koll på jämställdhetsfrågan.

/Lisa

http://www.oecdobserver.org/news/fullstory.php/aid/1664/Does_gender_equality_spur_growth_.html

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jämställdhet, inte bara i Sverige

  1. Kattys skriver:

    Boktips för intersserade: Jämlikhetsanden -Även de rika har allt att vinna på ett ekonomiskt jämlikt samhälle. De blir friskare och lever längre, enligt den brittiske hälsoforskaren Richard Wilkinson och Kate Pickett . Tillväxten har kommit till vägs ände, menar de. I stället är fördelningen avgörande – för alla. Ju större lönespridning desto mer våld, fetma och psykiska problem. så även rika vinner på jämlikhet.
    För övrigt fick jag nys om boken tack vare Lisa, om någon undrar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s