Bilder av facket

Den politiska högern ogillar facket, åtminstone LO, för att facket är en stor medlemsorganisation med social och politisk laddning och den överlägset största sociala basen för vänsterpolitik.  Därför älskar högern att smutskasta LO, med nyckelord som ”pampar”, ”makt” (när högermänniskor, arbetsgivare eller chefer har makt kallas det aldrig makt eftersom det låter lite fult, då heter det istället inflytande eller liknande), ”borta från verkligheten” och så vidare. Den berättelse som högern berättar om LO är en del av deras politiska program.

Också borgerliga tidningar inser detta: se till exempel Anders Mildner, ”Fucka facket”, Expressen 31 mars 2007.

Det viktiga för högern är att aldrig lyfta fram bra saker som facket gör, eller maktmissbruk av motparten, arbetsgivarsidan. Från fackligt håll är det tvärtom att lyfta fram de positiva sakerna. Därför är t ex Kommunals hemsida ”Facket gör skillnad – historier från verkligheten” ett bra initiativ, även om den antagligen når ut till få. Men mer sånt skulle ändå behövas, tror jag.

Enligt SVT:s valundersökning (pdf) röstade 6 procent av medlemmarna på Sverigedemokraterna, och 4 procent av egenföretagarna gjorde det. Stor skillnad? Pratas det något om att om bara småföretagare röstade, så skulle SD också sitta i riksdagen? Nej, hellre talar man i media om att LO-medlemmar röstar på SD. Detta för att jävlas med LO och med Socialdemokraterna.

Läs Mildners artikel för exempel på hur högern pratar om facket. Vi ser hela tiden exempel på hur företagare och arbetsgivare beter sig för på omoraliska sätt – fuskar med löner, svartlistar fackligt anslutna och så vidare. (Om man vill hitta fler exempel på att det förekommer att såväl arbetsgivare som arbetstagare beter sig dåligt så är det bara att gå in på Arbetsdomstolens hemsida och kolla på fallen där.) Men detta är för högern inte ett problem. När företagare och chefer bestämmer över saker är det aldrig ett problem, utan bara sakernas naturliga ordning för högern. Det hemska för dem är däremot när arbetare får vara med och bestämma. Jag tror att det finns en slags klassbunden missunnsamhet i detta, och att därför bilden av den fete, smaklöse ombudsmannen är så bra för högern: den visar att om facket får vara med och bestämma, så blir det bara feta, smaklösa ombudsmän som får mer makt. Och de är väl inte lämpliga för makt?

Se också:

Marie-Louise Samuelsson, ”Rörelsehinder”, Expressen 17 september 2010

Annonser

Om Erik Bengtsson

Jag är 28 år och jobbar som doktorand på Göteborgs universitet. Jag forskar om arbetsmarknadsfrågor, fackföreningar och inkomstfördelning. Jag har en forskningsblogg: http://erikbengtsson.blogspot.se/ Och så bloggar jag här på Mellan anpassning...
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ideologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bilder av facket

  1. Tomas Angervik skriver:

    Tragiskt men sant, högern vågar inte spela med öppna kort, då vet dom att dom skulle vara chanslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s