Högern vill sänka din lön

Högern har ett enda mål med sin politik och det är att pressa ner arbetarnas löner. Det handlar inte om att ge en undersköterska mer kvar av lönen eller att sanera i bidrags Sverige. Det handlar bara om att skapa en marknad där vi som jobbar konkurrerar med låga löner. Kanske har du har haft turen att inte vara arbetslös eller sjuk de senaste 4 åren och därför haft några hundralappar mer att leva på men det kommer snart att vara ett minne blott.

Vi börjar med sjukförsäkringen.

Efter 90 dagar som sjukskriven har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare. Efter 180 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden. Detta är den så kallade rehabkedjan som har lett till att sjuka människor tvingats ut på arbetsmarknaden. Av de 17849 personer som utförsäkrades vid årsskiftet var 3500 så sjuka att de omförsäkrades, endast 2% av de utförsäkrade återvände till arbete. Den stora massan hamnade utanför både jobb och sjukförsäkring. Summan av hela det här experimentet är att en massa människor står helt utan försörjning från den försäkring som de i och med sitt arbete har betalat in till. Människor får låna pengar eller gå på socialbidrag. Detta skapar en desperation och en stor osäkerhet i samhället. När man började bilda fackföreningar så var själva grundidén att man lovade varann att inte sälja sitt arbete billigare än en bestämd summa. För att människor inte ska tvingas till att arbeta under avtalsenlig lön så måste man ta hand om de som av olika anledningar står utan arbete. Jag menar att detta är exakt vad man ville uppnå. Det är inte en olycklig slump utan en effekt av ett genomtänkt politiskt beslut.

Vi fortsätter med a-kassan

En halv miljon människor har lämnat a-kassan under dessa fyra år med borglig regering. Detta som en direkt följd av avgiftshöjningen. Från att betala 80kr som If Metall medlem betalar jag nu ca 400 kr till a-kassan. Om man inte är med i a-kassan och blir arbetslös kommer man att stå utan försörjning. Detta urholkar löftet, alltså vi lovade varann att inte rea ut vårt arbete. Men det förutsätter att alla kan försörja sig. Därför är det också viktigt att a-kassan har en vettig nivå. Många arbetslösa får inte mer än 60% av lönen i a-kassa och det är svårt att leva på.

Låglönemarknaden

Det finns flera sätt att sänka lönerna. Man kan införa sk frizoner i invandrartäta områden där man subventionerar skatten och sänker lönerna för att öka sysselsättningen, populärt borgligt förslag. Man kan se till att människor får väldigt osäkra anställningsförhållanden, läs bemanningsföretag samt uppluckringar av LAS. Man kan numera vara visstidsanställd i upp till 4 år. Det är svårare att organisera människor fackligt om dom bara jobbar en kortare tid på varje arbetsplats. Det är naturligtvis också ett sätt att få människor att känna sig osäkra och utbytbara. Vem vågar ställa krav på sin arbetsgivare som inhyrd eller vikarie? Ett annat sätt är att få så många som möjligt att vara egna företagare. Detta skulle jag säga är själva huvudskälet till införande av RUT-avdraget. Det är inte bara ett dyrt sätt att skapa jobb, ett skatteavdrag som går rakt ner i de rikas ficka, utan främst ett sätt att pressa ner lönerna och skapa en låglönemarknad. Utan kollektivavtal kommer människor med f-skatt sedel att sälja sitt arbete allt billigare, allt för att göra överklassens golv blanka och fina.

Det vi har sett hittills är bara en mjukstart. Det ligger redan nya förslag redo att klubbas igenom om Alliansen blir omvald. T ex en ändring i studieledighetslagen som gör att du inte kommer att kunna gå facklig utbildning förrän du varit anställd i 14 mån. Alltså kommer stora delar av arbetarna aldrig få chans att gå en medlemsutbildning. Man vill också sänka skadestånden för arbetsgivare som bryter mot LAS. Arbetsgivaren ska kunna säga upp folk lite som han känner för och det kommer inte att kosta honom något.

Läs en väldigt bra ledare här

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Högern vill sänka din lön

  1. Sissi skriver:

    Återigen vill jag ge dig rosor för att du skriver på ett sätt så att alla kan förstå. Tyvärr är det tragiskt att det måste förstås, men nu är detta våran verklighet. Fortsätt skriva som du gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s