Vill vi verkligen ha bra välfärd för alla?

Valdagen närmar sig och de politiska diskussionerna blir fler och fler. Några av oss lägger mycket tid på att övertyga, vända och vrida på argumenten. Jag är nog inte ensam om att stöta på en del argument oftare än andra. Ett av dem är:

– Jag har inte fått det sämre med Alliansens politik. Jag har ju bara fått lägre skatt.

Argumentet kommer såklart inte ifrån någon som nyligen varit arbetslös eller sjukskriven. Utan från den som, likt mig själv, på det hela taget klarat sig rätt bra de senaste åren. Har man haft jobb och varit frisk så har man nog faktiskt inte märkt av Alliansens politik. Det kan låta lite egoistiskt att resonera så. Men viss respekt får man ändå ha för det krassa konstaterandet: Alliansens politik har inte skadat mig. Argumentet öppnar upp för en intressant diskussion.

För det första. Att välja parti kan väl inte bara handla om hur man själv har det just nu? Det handlar väl lika mycket om hur man vill ha det framöver och hur man vill att samhället runt omkring ska se ut. Exempelvis gillar de flesta av oss att bo i ett land där plånboken inte styr vilken välfärd man får rätt till.

– Men det vill ju alla partier. Alla vill ha en bra välfärd!

Ja, så säger verkligen alla partier. Men vad händer när vi som har råd inte är nöjda med den välfärd vi får?

Ta sjukförsäkringen. Ersättningen har sänkts och antalet dagar man kan få ersättning har kraftigt begränsats. A-kassan är ett liknande exempel. På de två områdena har regeringens ingrepp varit tillräckligt stora för att människor som har råd finner det nödvändigt att komplettera med privata försäkringar.

Antalet privata försäkringar sköt i höjden efter försämringarna i a-kassan. I dag har tre av tio anställda en privat inkomstförsäkring och fyra av tio en privat sjukförsäkring. De privata sjukvårdsförsäkringarna, som ger snabbare vård om man blir sjuk, har ökat med svindlande 65 procent de senaste tre åren!

Helt plötsligt börjar vi vackla. Vi som nyss såg vitsen med att solidariskt vara med och betala skatt. Vi börjar fundera. Varför betala två gånger för samma sak?

Det är så det börjar.

Sakta rör vi oss bort från en generell välfärdsmodell. Mot en amerikansk variant där staten står för en grund – eller välfärdens kärna. Resten får var och en komplettera privat.

Vi som har råd köper oss plats på bättre sjukhus. Vi som har råd köper oss en inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Vi som har råd…

Rätt som det är framstår ”allas rätt till välfärd – oavsett plånbokens storlek” som allt mer avlägset.

I grunden handlar det om att dra ut Alliansens förda politik i tangentens riktning. Drar man ner på standarden i välfärden samtidigt som man sänker skatterna med 100 miljarder (eller 97 om man ska vara petig) så får det konsekvenser! Vi som har råd kommer bevisligen använda en del av skattesänkningen till att köpa privata försäkringar.

Skillnaderna mellan partierna är därför stor i synen på välfärd. De rödgröna vill bygga upp en ny sjukförsäkring och återställa a-kassan. Alliansen kommer lämna dem orörda. Dom vet att bara man låter den nuvarande politiken få verka, så kommer stödet för ytterligare sänkta skatter att öka. Om inte allt för länge kan det därför kännas helt naturligt att till och med privatisera akutsjukhus, som man redan är inne på i Stockholm.

Du kanske upplever att Alliansens politik inte drabbat dig. Men hur påverkar den dig framöver och samhället runt omkring dig?

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Partipolitik, Välfärd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s