LO-medlemmar och miljön stora vinnare

Förra veckan släppte Alliansen sitt valmanifest. Idag släppte de rödgröna sin motsvarighetMedierna har rapporterat om det hela dagen. Efter en första snabb genomläsning går det att konstatera en sak: är man LO-medlem eller miljöintresserad så bli valet lätt. Är man både och går det knappt att tala om ett val.

För LO-medlemmarnas del tänker jag främst på de rödgrönas besked om;

Satsningar på bättre arbetsmiljö bland annat genom att öka resurserna till Arbetsmiljöverket, utbilda fler skyddsombud, ge större anslag till arbetslivs- och arbetsmiljöforskning.

Stärkt anställningsskydd. De rödgröna vill se över lagstiftningen när det gäller företagens anlitande av bemanningsföretag. Syftet är att se till så att företrädesrätten vid återanställning inte sättas ur spel när arbetsgivare hyr in personal från bemanningsföretag. Som vi minns var detta en stor fråga för LO-förbunden i vårens avtalsförhandlingar.

Förbättrad a-kassa med sänkta avgifter. För mig som livsmedelsarbetare handlar det om en sänkning av avgiften med uppemot 250-300 kronor i månaden.

En mänsklig sjukförsäkring. De rödgröna lovar att höja taket i sjukförsäkringen i två steg till 8,5 prisbasbelopp 2012 och på sikt till tio prisbasbelopp. Det innebär att de allra flesta kommer att få 80 procent av sin tidigare inkomst i sjukpenning. Den så kallade stupstocken avskaffas så att de sjuka får en verklig inkomsttrygghet.

Jobbsatsning. En insats om sammanlagt 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser sjösätts så fort de rödgröna tar över. Utöver det går man vidare med att bland annat sänka restaurangmomsen, satsa på forskning och utveckling, skapa en riskkapitalfond och ta initiativ till innovationsprogram. Jag misstänker att ”innovationsprogram är en vidareutveckling av de framgångsrika branschprogrammen.

Välfärdssatsning. Bland annat genom att sänka maxtaxan inom förskolan med 360 kronor för första barnet och 240 kronor för andra barnet till 900 respektive 600 kronor i månaden. Utöver det har man råd med ökade resurser till kommuner och landsting så att de kan höja kvalitén inom skola och äldrevård. Och råd har man, eftersom man till skillnad från Alliansen inte vill gå vidare med skattesänkningar.

För den miljöintresserade handlar det i huvudsak om:

Tåg, tåg, tåg. 100 miljarder investeras i utbyggnad av hållbar infrastruktur under planperioden 2010-21, bland annat Sveriges första höghastighetsbanor: Ostlänken och Göteborg-Borås. Klimatsmarta bostäder. 4,6 miljarder investeras i energieffektivisering i flerbostadshus och skollokaler. Satsningar på lokala klimatinvesteringar. 600 miljoner satsas i ett nytt klimatinvesteringsprogram. Internationellt miljöarbete. Bland annat genom stärkt finansiering av klimatåtgärder i fattiga länder och slåss för att höja dagens reduktionsmål inom EU om 20 procent till 30 procent. Justeringar av klimat- och miljöskatterna. De rödgröna hymlar inte om faktum: Vi behöver minska utsläppen från biltrafiken. Därför kommer koldioxidskatten (”bensinskatten”) att höjas. Det kompenseras dock med ett höjt reseavdrag (resor till och från jobbet). Utöver det kommer de rödgröna med förslag om att stödja omställningen av tunga fordon och stimulera efterkonvertering av bilar. Ambitionen är att det ska vara billigare att tanka förnybart än fossilt. Det förutsätter bland annat satsningar på biogas- och elbilar.

På områdena ovan är skillnaden mot Alliansen tydlig. Alliansen tror på skattesänkningar och otyglade marknadskrafter. De rödgröna vill bygga ett jämlikt samhälle som tar ansvar för miljön. Alliansen hotar väljarna med att det blir en skattechock om de rödgröna vinner. Men Svenska Dagbladet konstaterar träffande angående den rödgröna politiken att:

”Den vanlige lönetagaren med normal inkomst kommer inte märka någon större skillnad i de rödgrönas politik. 
Men höginkomsttagarna kommer få betala mer.”

Word!

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Partipolitik, Välfärd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s