Di bare lövar o lövar… Eller?

I dagarna väntas flera partier släppa sina valmanifest. Dokument fullmatade med löften, löften och ännu mera löften. En vanlig reaktion som jag möter i politiska diskussioner med vänner och bekanta är: Jo, jo men partierna bara lovar en massa saker som de sedan inte håller.

Det är märkligt att ett sådant påstående har etablerat sig som en sanning i många människors medvetande. Märkligt, därför att vi alla har haft fakta vid handen i flera års tid. Senast sammanfattat av Elin Naurin i avhandlingen ”Politikerna håller sina löften” från Göteborgs universitet.

Antagligen förväxlas politiska utspel med faktiskt vallöften. Politiska utspel sker titt som tätt i den politiska debatten. Oftast kommer de från partiledningen uppe i Stockholm men då och då även från lokalt håll. Senaste exemplet är väl Folkpartiets kritiserade utspel om att människor som är berättigade till socialbidrag/försörjningsstöd ska beordras arbete utan lön.

Som tur är (speciellt i det nyss nämnda fallet) lär inte det förslaget hamna i något valmanifest. Det är nämligen mot löftena i de dokumenten som partierna sedan kan ställas till svars. Forskningen visar att en klar majoritet av löftena i valmanifesten genomförs. Svenska partier är till och med duktigast i världen att genomföra sina vallöften. Henrik Oscarsson, professor statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, konstaterar att ”den bäst undersökta svenska mandatperioden når 86 procent uppfyllda vallöften, vilket tycks vara ett världsrekord.”

Socialdemokraterna i Göteborg har sin vana trogen gjort en egen sammanställning av sina vallöften från 2006. Där kan man konstatera att trenden håller i sig – de allra flesta löftena hålls. Därför är det troligt att 2010 års vallöften också kommer att genomföras.

Jag tror att det är viktigt att sprida kunskap om det här. Framförallt som valet kommer avgöras om arbetarrörelsen kan få sina kärnväljare att gå och rösta. De väljarna måste känna och förstå att valet spelar roll.

Annonser

Om Fredrik

Jag arbetar som maskinoperatör på ett livsmedelsföretag i Göteborg. Där är jag fackligt aktiv i Livsmedelsarbetareförbundet. Vid sidan av uppdraget i fackklubben sysslar jag med facklig utbildning och folkbildning bland annat inom LO och ABF. Studerar även på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. Uppvuxen i Mölndal men bor nu i Göteborg. Tycker mycket om att vandra i fjällen, följa Blåvitt och lyssnar på allt från Mark Knopfler till The Knife.
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Di bare lövar o lövar… Eller?

  1. Lisa Klaminder skriver:

    Väldigt intressant, det ska jag ta med mig ut i valstugan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s