Därför är LAS inte ett problem

Då och då får man höra att LAS (lagen om anställningsskydd) är ett problem för företagen, och gör svensk arbetsmarknad rigid och trög. Svenskt näringsliv hävdar att det är svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider. Man säger att unga får svårare att etablera sig på arbetsmarknaden samt att man skapar en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden, alltså att de som väl fått fast jobb inte är benägna att söka nytt. Stämmer detta?

Frågar man företagarna själva så verkar de inte hålla med svenskt näringsliv om att LAS är ett problem. Alla som jobbat på ett företag där man varit tvungen att säga upp personal p g a arbetsbrist vet att personer med särskild kompetens kan undantas från LAS listan, sådan är alltså lagstiftningen. Dessutom är det väldigt vanligt att arbetsgivaren ”köper” undantag. Man betalar alltså för att göra undantag, detta brukar leda till att man löser pensionsavgångar samt utbildningspaket så att personalen som blir kvar efter ett varsel ska kunna klara av arbetet. Fackföreningar är ju lika måna som arbetsgivaren att verksamheten ska fungera.

De unga då? Man har visat att en ytterst liten del av de unga som förlorar jobben gör det på grund av turordningsregler (se länken nedan). Problemet med en hög ungdomsarbetslöshet beror snarare på att unga har svårt att komma ut på arbetsmarknaden över huvud taget. De unga som mot alla odds lyckats få en fast anställning och blir av med den har i regel ganska lätt att få ett nytt jobb. Problemet med ungas situation på arbetsmarknaden är snarare att de aldrig får en vettig anställningsform. Tack vare vikariat, allmän visstidsanställning och uthyrning så lever större delen av våra unga som laglösa på arbetsmarknaden. Man upplever en stark oro, man kan aldrig ställa några krav, man väljer kanske bort att skaffa barn, för vem vill bli av med jobbet bara för att man blir gravid? Öppnar man upp möjligheter för att behandla människor som slit och släng varor på arbetsmarknaden kommer detta att utnyttjas. Därför måste vi för de ungas skull kämpa för att skärpa LAS, så att alla kan få chans till ett vettigt jobb.

Det sista skälet då? Är det LAS som gör att vi som har fast jobb inte gärna kastar oss ut för att söka nytt jobb? Knappast! Med en a-kassa där man får kanske 60% av lönen om man har tur, en väldigt lång karenstid om du säger upp dig, ett utbildningssystem som är riktigt dåligt för oss som har jobbat ett antal år så tänker nog många som jag. Man stannar kvar för det är en otrygg värld där ute. Den otryggheten har högern i mångt och mycket bidragit till med sina attacker på a-kassa och välfärd. Och om ni undrar varför man sprider osanningar om LAS så finns det bara ett enkelt svar. LAS är ett av våra vapen som arbetare. Detta vapen har kostat oss väldigt mycket att få, och det är inget vi ska slänga bort. Att en arbetsgivare inte kan säga upp folk hur som helst är själva grunden för att vi som jobbar ska kunna ha en dräglig tillvaro. Låt dig inte bli lurad av att Moderaterna för tillfället inte vill förändra i LAS, blir dom omvalda kommer ytterligare försvagningar av LAS komma som ett brev på posten.

Lästips!

/Lisa

Annonser
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s