Dokumentär om arbetare i Buffalo, NY

Buffalo är delstaten New Yorks näst största stad med 1,2 miljoner invånare i regionen, och en gammal industristad, numera i rostbältet. När jag var på konferens på State University of New York at Stony Brook för en månad sedan, såg jag bland annat en intressant, fängslande film om arbetare på minimilöner i Buffalo idag. Filmen ‘Round the Clock, producerad av civilsamhällegruppen Coalition for Economic Justice, följer och intervjuar en sopgubbe, en undersköterska, en skolbussassistent och en ambulanstekniker i Buffalo med fokus på deras (låga) löner och anställningsförhållanden. Hela filmen kan ses på nätet genom sidan Vimeo.

‘ROUND THE CLOCK: BUFFALO WORKERS AND THE FIGHT FOR JOBS WITH JUSTICE (16:26) by Christine Zinni from Squeaky Wheel on Vimeo.

Jag tycker att filmen ger en fascinerande inblick i arbets- och livsförhållanden för arbetarklassen i en US-amerikansk stad. I Sveriges politiska och ekonomiska diskussioner tas USA:s ”liberala samhällsmodell” upp som ett alternativ, som en förebild eller som en skräckbild. Den diskussionen blir ofta rätt ”förkortad” – förenklande, övergeneraliserande. Jag tänker då framför allt på två aspekter: a) att man överdriver hur konsekvent USA:s samhälle är som ”liberalt”*. b) att USA förstås är ett väldigt stort land med stora skillnader mellan delstater och städer.

‘Round the Clock ger en lokal inblick i en aspekt av USA:s ”liberala” arbetsmarknad med svaga fackföreningar. Inte minst var det förhållandena för renhållningsarbetarna/sopgubbarna som jag fastnade för, utifrån intervjuerna med Abraham McKinney. Många av dem sägs upp två gånger om året så att de inte ska räknas som tillsvidareanställda, deras lön sätts unilateralt av företaget, och de har ingen sjukförsäkring, ingen semester, ingenting. Upp till 2008 tjänade de, enligt filmen, $8,15 i timmen.

Inkomstspridningen är större i USA än i Sverige, det vet vi: vi kan kolla på väletablerade ekonomiska mått som gini-koefficienten. Men med just sådana lokala exempel som en viss yrkesgrupp i en viss stad, som renhållningsarbetare i Buffalo, konkretiseras statistiken och den statistiska ojämlikheten får ett mänskligt ansikte.

*Jfr t ex Fred Block, The Hidden Developmental State in the United States-projektet.

Enligt Wake Up Wal-Mart.com (pdf) tjänar en genomsnittlig Wal Mart-anställd i USA år 2009 $11,24 i timmen.

Annonser

Om Erik Bengtsson

Jag är 28 år och jobbar som doktorand på Göteborgs universitet. Jag forskar om arbetsmarknadsfrågor, fackföreningar och inkomstfördelning. Jag har en forskningsblogg: http://erikbengtsson.blogspot.se/ Och så bloggar jag här på Mellan anpassning...
Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s